Vladimir Putin, Džo Bajden kombo
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena počeo je danas u Ženevi.

PROČITAJTE JOŠ:

 

17:36 – Bajden napustio vilu

Američki predsednik Džotef Bajden napustio je vilu u kojoj je održan sastanak sa Putinom. Njegov kabinet je saopštio da su sastanci završeni oko 17.05 po lokalnom vremenu.

17:25 – Završena je i druga runda razgovora

Bela kuća je saopštila da su prošireni bilateralni razgovori dvojice lidera završeni.

15:56- Završena prva runda zasedanja

Prvo zasedanje Džozefa Bajdena i Vladimira Putina završeno je nakon otprilike sat i po vremena, rečeno je iz Bele kuće.

Sledeće zasedanje biće u nešto većem sastavu, te će se još savetnika pridružiti Bajdenovim i Putinovim razgovorima.

15:30-Blinken tvitovao o ljudskim pravima iza zatvorenih vrata

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji prisustvuje sastanku iza zatvorenih vrata predsednika Sjedninjenih Država Džozefa Bajdena i predsednika Rusije Vladimira Putina, objavio je tvit o ljudskim pravima na samom početku razgovora.

„Danas, kada obeležavamo 10. godišnjicu od osnovnih principa UN-a o poslovanju i ljudskim pravima, SAD ponovo potvrđuju da države moraju da zaštite ljudska prava; preduzeća moraju da poštuju ljudska prava; a kada se pojave štetni uticaji na ljudska prava, žrtvama je potreban pristup rešenjima“, napisao je Blinken na svom nalogu na Tviteru.

15:11 – Pitanje za Bajdena: Da li verujete Putinu?

Samit je počeo onim što je jedan visoki zvaničnik Bele kuće nazvao „haotičnom prepirkom sa novinarima koji se viču jedan preko drugog“ da bi dvojici lidera postavili pitanja, piše Gardijan. Povodom jednog od pitanja oglasila se i direktorka komunikacija Bele kuće Kejt Bedingfeld da razjasni jedan od Bajdenovih „odgovora“.

U jednom trenutku tokom prepirke, Bajden je izgleda klimnuo glavom kada ga je novinar pitao da li veruje Putinu. Ali Bedingfeld kaže da to klimanje glavom nije konkretan odgovor.

„Bila je to haotična prepirka dok su se novinari vikali jedan preko drugog. Predsednik SAD vrlo jasno nije odgovarao ni na jedno pitanje, već je generalno klimnuo glavom“, navela je ona na Tviteru.

 

14:33 – Odvojena obraćanja javnosti

Bajden i Putin, po završetku razgovora, održaće odvojene preskonfernecije. U ovom trenutku nije poznato kada bi to moglo da se dogodi.

14:02 – Gardijan: Putin izgleda kao da mu je dosadno

Britanski Gardijan prve fotografije ruskog i američkog lidera prokomentarisao je na sledeći način: „Bajden deluje opušteno. U poznatoj pozi Putin se naslonio na stolicu, raširenih nogu. Delovao je kao da mu je dosadno“.

13:49 – Šta su rekli Bajden i Putin? 

Ruski predsednik rekao je da se nada da će „sastanak biti produktivan“.

„Ruski i američki odnosi imaju nagomilanih problema i zato je potreban sastanak na visokom nivou“, rakao je Putin.

„Kao što sam rekao ispred (vile) uvek je bolje sresti se licem u lice“, prve su reči koje je izgovorio Bajden, prenosi BBC.

13:45 – Prva fotografija iz vile 

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije dvojice lidera kako sede unutar vile uoči početka samita. Uz Bajdena je bio Entoni Blinken, državni sekretar SAD-a, a uz Putina Sergej Lavrov, ruski ministrar spoljnih poslova.

13:31 – Istorijsko rukovanje Putina i Bajdena

Putin i Bajden su se pozdravili i rukovali pred kamerama na ulazu u vilu. Potom su ušli unutra. Pre nego što su se uputili ka vratima vile, Putin i Bajden su uz osmehe mahnuli fotografima i novinarima.

Putin, koji je primio rusku vakcinu protiv koronavirusa, nije danas nosio masku, ali članovi njegove delegacije jesu.

13:22 – Putinova limuzina i Bajdenova zver

Džo Bajden stigao je u Ženevu sinoć, dok je Vladimir Putin došao danas, oko sat vremena pre početka samita.

U Vilu La Granž je najpre stigao ruski predsednik Vladimir Putin, koji često kasni na sastanke na visokom nivou. Pošto je avion sa ruskim liderom sleteo u Ženevu, Putin je do mesta sastanka odvezen ruskom limuzinom „Aurus“ koja je posebno dopremljena iz Moskve.

Švajcarska, Ženeva, Džo Bajden, Vladimir Putin,
Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Na ulicama Ženeve primećena je i kolona automobila američke delegacije u kojoj je bio i Bajdenov automobil, koji se u medijima često naziva „Zver“.

 

13:15 – Samit iz tri dela 

Današnji sastanak u Ženevi kraj je Bajdenovog osmodnevnog putovanja po Evropi. Bajden, koji prvi put boravi u Evropi od stupanja na dužnosti predsednika SAD, stigao je u Švajcarsku iz Brisela gde je učestvovao na samitu lidera NATO i samitu Evropske unije i SAD.

Samit u Ženevi, koji se prati širom sveta, sastoji se iz tri dela. Predsednici će se prvo sastati u uskom sastavu, a zatim u proširenom, te će nakon toga održati odvojene pres konferencije. Ukoliko budu želeli Bajden i Putin mogu da razgovaraju jedan na jedan, a vreme nije ograničeno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

13:09 – Predsednici jedan o drugom

Američki predsednik je uoči sastanka sa Putinom rekao da SAD ne traže sukob sa Rusijom, ali će odgovoriti ukoliko Rusija nastavi sa aktivnostima ocenjenim kao agresivne. Bajden je Putina opisao kao inteligentnog, tvrdog i „dostojnog protivnika“. Putin je sa svoje strane nedavno izrazio nadu da će sastanak sa Bajdenom pomoći u smanjenju napetosti između Moskve i Vašingtona.

13:05 – Pripreme za sastanak 

Danima uoči sastanka u ovom gradu su vršene pripreme za njihov dolazak. Vila La Granž, u kojoj se sastaju nalazi se na obali Ženevskog jezera i opasana je kilometrima bodljikave žice. Parking je rekonstruisan kako bi primio više od 30 vozila delegacije, a obezbeđeno je i mesto za sletanje dva helikoptera.

Ženeva pred samit
Foto: Glories Francois/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Građani Ženeve od jutros uglavnom rade od kuće, pošto je veliki broj ulica blokiran. Angažovano je oko 4.000 pripadnika bezbednosnih snaga koji su zaduženi da poseta i istorijski sastanak prođu bez problema. Opširnije o vili u kojoj će biti održan sastanak, pročitajte u posebnoj vesti.

13:00 – Ključne teme samita

Američki predsednik Džozef Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas u Ženevi u vili La Granž. Sastana bi trebalo da traje četiri ili pet sati.

Današnji sastanak je njihov prvi neposredan susret za 10 godina. Putina je Bajden poslednji put sreo 2011. godine dok je ruski lider bio premijer, a on potpredsednik SAD. Bajden je tada Putina  nazivao i „ubicom“, a Putin mu odgovorio da se „pogleda u ogledalo“.

Dvojica svetskih lidera razgovaraće danas i o nekim pitanjima koja su takođe bila od presudnog značaja za njihov sastanak 2011. godine, poput trgovine i kontrole naoružanja. Međutim, današnji sastanak se održava dok su rusko-američki diplomatski odnosi veoma loši.

Bajden je izrazio nadu da će naći zajedničko „polje saradnje“ sa Putinom, ali takođe se očekuje da će sa ruskim predsednikom razgovarati o sajber kriminalu, ruskom mešanju u američke izbore i drugim pitanjima koja su doprinela zahladjenju odnosa dve zemlje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar