Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Uz Nova.rs pratite izbore u Americi i da li će Džozef Bajden ili Donald Tramp postati predsednik SAD, u do sada veoma neizvesnom glasanju. Da bi to postao, mora da dostigne broj od 270 elektora, a koplja se lome u ključnim državama poput Pensilvanije, Džordžije, Arizone i Nevade.

Šta do sada znamo:

Bajdena deli samo šest izbornih glasova da postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Dobivši Mičigen i Viskonsin, on je obezbedio 264 glasa od 270 koliko mu je potrebno da pobedi Donalda Trampa, koji ima 214. Da bi obezbedio mesto u Beloj kući, demokratskom kandidatu je potrebno da pobedi u samo još jednoj saveznoj državi.

Tramp je osvojio Floridu i Ohajo, države koje “lome izbore”, Montanu, Ajdaho, Vajoming, Severnu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljasku, Južnu Karolinu

Bajden ima prednost u ključnoj državi Arizoni, a pobedio je u Viskonsinu, Mičigenu, u Mejnu, Ajovi, Vašingtonu, Koloradu, Nju Meksiku, Oregonu, Kaliforniji, Njujork, Nju Hempširu – većinom tradicionalnim “plavim” državama

Tramp vodi u Džordžiji, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i na Aljasci.

Tramp je izjavio da “oni (demokrate) pokušavaju da nam ukradu izbore”

U nekim okruzima sukobile su se Trampove pristalice koje traže prestanak brojanja glasanja, i Bajdenove koji traže da se prebroji svaki glas.

Kako su do sada tekli izbori u SAD mogli ste da pratite i u tri naša dosadašnja bloga, sinoć, juče, i tokom izborne noći.


 

01:45 Dobre vesti za Bajdena stižu iz Pensilvanije

Razlika između dva kandidata se smanjuje i sada iznosi svega 64.000 glasova. Ako demokrata pobedi u ovoj državi, novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država je rešen.

 

01:30 Američke televizije prekinule Trampov govor

Tri velike američke TV kuće ABC, MSNBC i CBS prekinule su Tampovo obraćanje iz Bele kuće čim je pomenuo da je on pobednik izbora, što se desilo u desetoj sekundi njegovog govora.

„Ponovno smo u neobičnoj situaciji, ne samo da moramo da prekinemo predsednika SAD-a, već moramo da ga korigujemo“,  rekao je voditelj MSNBC-a Brajan Vilijams.


01:11 Ažuriranje iz Džordžije

Dok se Tramp obraćao u Beloj kući, njegovo vođstvo u Džordžiji je ponovo presečeno.

Sada iznosi samo 3.635 glasova, što ostavlja jaz između njega i Bajdena na samo 0,1%.

Država, u kojoj je Tramp pobedio 2016. godine, vredi 16 glasova izbornog koledža.

00:52 – Tramp se obraća javnosti

„Glatko sam pobedio, ako računate legalne glasove. A ako brojite ilegalne izbore, oni će ukrasti izbore od nas“, rekao je Donald Tramp i pohvalio činjenicu da su Republikanci zadržali senat, ali i govorio o odlično odrađenom poslu u Ohiju i Floridi.

„Napravili smo stvarno dobar posao, stotine miliona dolara bili su protiv nas. Ovo što se sam ja najavio odavno. Glasanje poštom je čista korupcija. Koliko god im glasova nedostajalo, oni su ih odnekud pronašli. Koruptivni sistem, ništa drugo!“, rekao je Donald Tramp.

Naveo je Penislavniju kao primer.

Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

„Imali smo prednost od 700.000 glasova, a sada se odjednom prednost otopila na 90.000. U Džordžiji sam uverljivo dobio, a sada postoji mogućnost da izgubim“.

Tramp je rekao da je najbolji dokaz da je prevaren činjenica što su se Demokrate žalile na njegove posmatrače.

„Zašto im smetaju ako ne misle da varaju? Ceo sistem je osmišljen kako bi moje glasače zadržali kod kuće. Pensilvanija je najbolji primer koruptivnog sistema iz redova Demokrata. Išao sam u školu tamo, znam o čemu govorim“, rekao je on i dodao da samo želi poštene izbore:

„Na taj način pobeđuje Amerika. Na kraju ću ja pobediti, imam puno dokaza da sam pokraden. Čuli smo puno horor-priča i ne smemo da dopustimo ovu sramotu. Nadam se da će istina izaći na videlo i to vrlo skoro“.

00:42 Ažuriranje u Arizoni – Tramp je nadmašio rezultate na glasačkim listićima

Iako se čini da Bajden sustiže u Pensilvaniji, obrnuto je u Arizoni, gde Donald Tramp ima 57odsto glasova nasuprot Bajdenovih 42 odsto.

00:30 Trampov savetnik: Matematika nije na našoj strani

„Matematika nije na našoj strani. Samo božja volja može da promeni kurs“ rekao je Trampov savetnik govoreći o rezultatima koji bi trebalo da stignu iz Pensilvanije i Gruzije.

00:24 Bajden se ponovo obratio putem svog Tviter naloga

„Narod se neće utišati, maltretirati ili predati. Svaki glas mora biti prebrojan“, napisao je on.

00:01 – Donald Tramp planira da dostavi primedbe u 18:30 po lokalnom vremenu (00:30 po našem vremenu)

23:59 Projekcije CNN: Glasači u Montani odobravaju korišćenje marihuane

Montana je glasala da sa 21 godinom legalno može da se kupi, poseduje i konzumira kanabis, po ustavnom amandmanu, projektuje CNN.

Arizona i Nju Džersi su takođe glasali za legalizaciju marihuane, dok je Južna Dakota odobrila legalizaciju i za medicinsku upotrebu, pokazuju projekcije CNN.

Južna Dakota će biti prva država ikada da legalizuje upotrebu marihuane u obe svrhe u isto vreme.

23:45 Pregled situacije u saveznim državama u kojima je ishod izbora neizvestan:

Arizona (11 elektorskih glasova) – iako Associated Press tvrdi da je Arizona pripala Bajdenu, u toj državi treba da se prebroji još 450 hiljada glasova, od kojih će 300 hiljada doći iz okruga Marikopa u kojem se nalazi glavni i najmnogoljudniji grad te države Finiks. Državna sekretarka Katie Hobbs ne zna kada će se prebrojati preostali glasovi, a CNN piše da je rekla da će slika u toj državi biti jasnija nakon petka.

Bidenova prednost u Arizoni iznosi nešto manje od 68 hiljada glasova

Džordžija (16 elektorskih glasova) – Treba da se prebroji još 47 hiljada listića, od kojih će 17 hiljada

Kao što smo već naveli, Tramp Bajdenu ovde beži 9,5 hiljada glasova

Nevada (6 elektorskih glasova) – teško je reći koliko listića još treba prebrojati u ovoj saveznoj državi jer je Nevada glasačke listiće poslala svim registrovanim glasačima. Listići poslati poštom pristigli do 3. novembra brojaće se do 10. novembra. Iz okruga Klark, u kojem se nalazi Las Vegas i 70 odsto glasača Nevade, rekli su da će svoje glasačke listiće prebrojati do kraja nedelje.

Bajden u Nevadi ima prednost od nešto manje od 12 hiljada glasova

Severna Karolina (15 elektorskih glasova) – ne očekuje se da će ova savezna država rezultate ažurirati pre iduće nedelje. Zvaničnici će do 12. novembra čekati da im pristigne 116 hiljada glasova onih koji su glasali u odsustvu. Severna Karolina uvažiće svaki glas koji stigne do 12. novembra u 17 sati po lokalnom vremenu. Ali, još se ne zna koliko je od tih 116 hiljada ljudi glasalo poštom, a koliko je došlo na biralište. Broj potencijalno poštom poslatih glasačkih listića koji treba da se pripoji dosadašnjem zbiru, može biti i manji od 116 hiljada.

Tramp u ovoj državi ima prednost od oko 76 hiljada glasova

Pensilvanija (20 elektorskih glasova) – u ovoj se državi treba da se  prebroji još otprilike 370 hiljada glasova. Državna sekretarka Keti Bukvar navela je da bi „velika većina“ glasova mogla da se  prebroji do kraja četvrtka, te da bi tada  mogao da se zna pobednik u toj državi. Pensilvanija će uvažiti svaki listić poslat poštom koji dođe do petka.

Tramp u Pensilvaniji uživa prednost od nešto više od 90 hiljada glasova, ali treba napomenuti da je ta razlika u jednom trenutku iznosila 600.000 glasova

23:27 Džordžija (16 elektorskih glasova) –  Tramp Bajdenu ovde beži 9,5 hiljada glasova

U Džordžiji treba da se prebroji još 47 hiljada listića

23:05 Čeka se ažuriranje podataka u Pensilvaniji

Vođstvo Donalda Trampa smanjilo se u ovoj saveznoj državi na oko 90.000 glasova.

U Pensilvaniji treba da se prebroji još otprilike 370 hiljada glasova. Kako je navedeno, glasovi bi mogli da se prebroje do kraja četvrtka da bi se mogao znati pobednik u toj državi. Takođe, navedeno je i da će Pensilvanija uvažiti svaki poštom poslati listić koji dođe do petka.

Postoji mogućnost da Bajden odnese pobedu u vrlo tesnoj trci za Džordžiju, što bi ga učinilo prvim demokratom koji je ovde osvojio od 1992.

22:39 Greta isprozivala Trampa

Greta Tunberg se takođe uključila u priču oko predsedničkih izbora i sa svog Tviter naloga pručila Donaldu Trampu:

„O’ladi Donalde, o’ladi“.

Bajden se obradio kratkom porukom

22.31– Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden obratio se večeras Americi kratkom porukom iz Vilmingtona u Delvareu. Bajden je u obraćanju rekao: „Nema sumnje, kada se sve ovo završi, Kamala i ja ćemo proglasiti pobedu. Niko ili ništa drugo osim američkog naroda neće birati predsednika. Znači, svaki listić mora da se izbroji. To ćemo videti, tako i treba biti. Demokratija je ponekad neuredna i zahteva strpljenje. To se strpljenje nagrađuje već više od 200 godina. Ceo svet nam zavidi na našem političkom sastavu. Osećamo se dobro u ovom trenutku. Nemamo sumnje da ćemo pobediti. Tražim mir, glasovi se broje i uskoro ćemo znati rezultat. Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio naše vojnike“, rekao je Bajedn i istakao da se SAD približavaju broju od 240.000 preminulih od koronavirusa i izrazio saosećanje sa svima onima koji su izgubli nekog svog u borbi protiv korone.

22.14 – Mark Esper podneo ostavku

Sekretar za odbranu Mark Esper napisao je ostvaku i izrazio spremnost da pomogne u izradi nacrta zakona prema kome bi se iz američkih vojnih baza uklonila imena generala Konfederacija, javlja NBC Njuz. Esper je navodno pripremio i pismo u kome je naveo da slučajevi kada seksrtar za odbranu ponudi ostavku u vreme tranzicije vlasti nisu novi, jer to daje mogućnost budućem predsedniku da izabere novog sekretara ili zadrži postojećeg. Predsednik Tramp trebao bi da se izjasni o ovoj ostavci.

I u Džordžiji neizvesno

21.55 Državni sekretar Bred Rafesperger saopštio je večeras da je preostalo 47.277 glasačkih listića da se prebroje u Džordžiji. Za sad Donald Tramp vodi sa 12,835 glasova, dok se predviđa da bi bajden od preostalih neprebrojanih glasova mogao da osvoji čak 64 procenta što bi preokrenulo rezultat u korist Bajdena.

Foto: Lev Radin/Pacific Press / Sipa Press / Profimedia

21.43 Trampove pristalice sukobile se sa policijom u Njujorku

Policija u Njujorku objavila je informaciju da je uhapsila najmanje 30 pristalica Donalda Trampa, koji su se pobunili zbog izbornih rezultata, posle incidenta kada je jedan od aktera pljunuo policajca, posle čega je usledilo paljenje baklji, obaranje kanta za smeće i bacanjem jaja.

Fejsbuk izbrisao grupu zbog pozivanja na okupljanje u Detroitu

21.23 – Fejsbuk izbrisao stranicu i grupu, Stand Up Michigan zato što su preko nje pozivane Trampove pristalice da se okupe na mestu gde se prebrojavaju glasovi u Detoritu.

U Pensilvaniji i dalje neizvesno

21.12 – Konačni rezultati predsedničkih izbora u saveznoj državi Pensilvanija neće biti poznati ni u petak jer je u toku obrada 550.000 glasačkih kutija, od kojih je 6.800 kutija sporno zbog oštećenja i njihovo prebrojavanje trebalo bi da počne tek u petak uveče.

Pelosi: Bajden će biti predsednik SAD

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi saopštila je večeras da je već sad jasno da je Bajden novi predsednik Sjedinjenih Država “.

Mekalister: Tramp podriva integritet izbora u SAD

20.53 – Zvaničnik Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister optužio je danas predsednika SAD Donalda Trampa da podriva integritet američkih izbora, uz ocenu da je to potez bez presedana.

Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET), naveo je da je „od ključne važnosti“ da i republikanci i demokrate u SAD prihvate rezultat izbora koji bude utvrdjen nakon prebrojavanja svih glasova i „da ne bude daljih turbulencija

Tramp planira trku za Belu kuću 2024. ako izgubi od Bajdena

20.44 – Iako je novi predsednik SAD i dalje nepoznat, razgovori ko bi mogao da učestvuje u predizbornoj trci na izborima 2024. već su započeli. Ova priča potekla je od Mika Mulvenija, bivšeg šefa kabineta Donalda Trampa, koji je sad inače njegov specijalni izaslanik za Severnu Irsku, koji je rekao da će se Tramp ponovo kandidovati za predsednika SAD, ako izgubi ovu trku protiv Bajdena.

20:00 – Misterija Nevade i Arizone

Dve savezne države u Americi privukle su naročito pažnju javnosti dok se još uvek u njima broje glasovi. Arizona i Nevada smatrale su se sigurnim državama – iako su „kolebljive“ – za Bajdena, ali dok brojanje glasačkih listića traje, izgleda da će trka biti tešnja nego što se ispočetka činilo.

Kako se situacija promenila u Arizoni i Nevadi čitajte u posebnom tekstu na Nova.rs.

Americki izbori
Foto: EPA-EFE/DAVID BECKER

19:00 – Još uvek se broje glasovi

Rezultati još uvek nisu stigli iz Džordžije čiji su zvaničnici danas saopštili da se brojanje glasova privodi kraju. Njenih 16 elektora mogli bi da presude izbore.

Takođe, rezulzati glasanja čekaju se još iz Severne Karoline, Nevade i Pensilvanije.

18:40 – Tramp ne odustaje

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp koji se bori za reizbor ponovo je na Tviteru poručio: „ZAUSTAVITE PREVARU!“

18:15 – Bajdenu raste prednost u Nevadi

Gardijan prenosi da je demokratski kandidat Džo Bajden povećao prednost u Nevadi.

17:50 – Čeka se Džordžija

Podsećamo, očekuje se da savezna država Džordžija uskoro saopšti rezultate glasanja. Njenih 16 elektora mogli bi da presude izbore. Gardijan javlja da Trampovo vođstvo u Džordžiji pada.

17:45 – Tramp se ne skida s Tvitera

Tramp je pre pola sata na Tviteru napisao „Velika zakonita pobeda u Pensilvaniji“, a potom najavio da će goniti Bajdena za prevaru na izborima.

„Mnogo dokaza – samo pogledate medije. POBEDIĆEMO! Amerika na prvom mestu!“, poručio je Tramp. Tviter je označio ovaj tvit kao potencijalno obmanjujući.

17:30 – Trampovi ljudi nadgledaju brojanje glasova

Dvoje zvaničnika Trampove kampanje došlo je da nadgleda brojanje glasova u Pensilvaniji, prenosi Gardijan.

16:47 Oglasio se i državni tužilac Pensilvanije: Prebrojaćemo sve glasove

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro kritikovao je pozive Donalda Trampa da se zaustavi brojanje glasova u ključnoj državi za ishod američkih izbora.

„Nikome neću dozvoliti da prekine proces brojanja glasova“, rekao je Šapiro MSNBC-u. „To su legalni glasovi. I biće izbrojani“, dodao je on.
Šapiro je takođe optužio predsednika da pokušava da uvuče izborne zvaničnike u političku borbu umesto da fokus ostane na brojanju preostalih glasova. „Ta retorika mora da prekine. Kampanja je gotova“, rekao je on.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

16:30 Rezultati iz Nevade stižu svakog trenutka

16:29 Tramp: Svaki glas koji stigne posle Izbornog dana neće biti izbrojan

Američki predsednik Donald Tramp ponovo se oglasio na Tviteru upozorivši javnost da se nijedan glas koji stigne posle Izbornog dana (utorka) neće računati.

16:10 Akcije na berzi skaču

Akcije na američkoj berzi ponovo su skočile tako da ova sedmica može smatrati jednom od najboljih u poslednjih nekoliko meseci. Države i dalje broje glasove, ali je Vol Strit vrlo siguran – i uzbuđen – da će rezultat biti podeljena vlada.

Investitori se nadaju da će Bajden ući u Belu kuću a da će republikanci zadržati Senat i takva kombinacija bi dovela do umerenije politike i bržih paketa pomoći ali i ograničenog povećanja poreza.

Sva tri indeksa skočila su na otvaranju Njujorške berze. Dau je skočio 1,2+3 posto, S&P je krenuo sa rastom od 1,6 posto a Nasdak sa 1,9 posto.
Iako se očekivalo da će kašnjenje rezultata biti noćna mora za investitore, akcije su svakog dana ove sedmice skakale. S&P 500 i Nasdak su u najboljoj sedmici od aprila, dok je za Dau ovo najbolja nedelja od juna.

Foto: EPA-EFE/Altea Tejido

 

16:08 Šta ako Tramp izgubi i odbije da preda vlast

Iako zvanični rezultati izbora još nisu gotovi, a obojica kandidata smatraju da su pobednici, postavlja se pitanje šta se dogoditi ako aktuelni predsednik Donald Tramp izgubi i, kako je ranije najavio, odbije da preda vlast. Postoji nekoliko scenarija za rešavanje tog problema o kojima možete čitati u našem posebnom tektu OVDE.

16:00 – Trampa podržali belci i stariji, Bajdena žene, mladi i manjinske etničke grupe

Republikanski kandidat Donald Tramp dobio je na izborima za predsednika SAD većinsku podršku belaca i starijih od 65 godina dok je njegov protivkandidat demokrata Džozef Bajden ubedljivo pobedio među ženama, Afroamerikancima, Hispano i Azijskim Amerikancima i među mladima od 18 do 29 godina, pokazale su analize izbornih rezultata.

Američki istraživač javnog mnjenja Džon Zogbi (John Zogby) naveo je da je Tramp dobio 80 odsto glasova među biračima koji su kao najvažnije pitanje izdvojili obnovu ekonomije, a ne upravljanje koronavirusom, a Bajden kod onih koji kao glavnu temu ističu rasnu nejednakost.

Foto:EPA-EFE/JEFFREY SAUGER

15:45 – Čeka se još 61.000 glasova u Džordžiji

U Džordžiji je još oko 61.000 glasova, koji čekaju da se prebroje, a većinom su iz okruga demokratski nastrojenih, navodi Vašington Post.

Tramp trenutno vodi sa oko 18.000 glasova u Džordžiji, a glasački listići koji se sada prebrojavaju favorizuju Džoa Bajdena. Očekuje se da će krajnji rezultat biti maltene nerešen.

15:30 – Tramp se oglasio na Tviteru: Prestanite sa brojanjem!

Donald Tramp reagovao je na trenutno stanje sa prebrojavanjem glasova, zahtevajući da izborni zvaničnici prestanu da broje važeće glasačke listiće.

„STOP BROJANJU!“ rekao je predsednik u novom tvitu.

Izborni zvaničnici obavezali su se da će prebrojati svaki važeći glas koji je dat na dan izbora, a mnogi od njih su branili integritet prebrojavanja u svojim državama.

Takođe treba napomenuti da bi, ako bi se prebrojavanje sada zaustavilo, Bajden dobio mesto predsednika, jer je ispred njega u Nevadi, što bi ga dovelo do 270 izbornih glasova potrebnih za pobedu u Beloj kući.

15:00 – Čeka se Džordžija

U Džordžiji je ostalo da se prebroji još oko 50.000 glasova, prenosi CNN.

14:46 – Bajden: „Svaki glas mora da se prebroji“

Demokratski kandidat Džo Bajden takođe je poručio na Tviteru da „svaki glas mora biti prebrojan“.

14:40 – Guverner Pensilvanije: Prebrojaćemo svaki glas

Guverner Pensilvanije Tom Vulf jasno je stavio do znanja da će u njegovoj državi svaki birački glas biti prebrojan.

„Pensilvanija će prebrojati svaki glas kako bi svi bili sigurni da je njihov glas uzet u obzir.Pensilvanija će se boriti protiv svakog pokušaja oduzimanja glasova biračima i nastaviće da sprovođenjem fer i slobodnih izbora“, poručio je on.

14:33 – Trampove pristalice naoružane zatresle Arizonu

Desetine pristalica američkog predsednika Donalda Trampa koji se bori za reizbor okupilo se noćas ispred biračkog mesta u jednoj od ključnih država Arizoni. Lokalna televizija je izvestila da neki od njih nose oružje, kao i da su prisutni pripadnici ekstremne desnice, preneo je Gardijan.

14:10 – Trampove tvrdnje o krađi „neosnovane“

Tim međunarodnih posmatrača iz OEBS nazvao je Trampove tvrdnje o glasačkim nepravilnostima „neosnovanim“ i naveo da one „narušavaju poverenje javnosti u demokrastke insitucije“.

14:00 – I dalje se broji

Podsećamo, rezultati se još uvek čekaju iz četiri savetne države: Nevada, Džordžija, Severna Karolina i Pensilvanija.

13:51 – Kremlj i dalje nem

Zvanični Kremlj i dalje se nije oglašavao o ishodu američkih izbora, iako ruski mediji pod kontrolom države uredno prenose tvrdnje Trampovg izbornog štaba da su izbori pokradeni, piše Njujork tajms.

13:37 – Kolebljiva Pensilvanija

Ako Džo Bajden bude pobedio u Pensilvaniji, imaće 270 elektora koliko je neophodno za pobedu, podseća CNN. Bajdenu trenutno nedostaje šest elektora.

Foto:Tanjug/Sean Simmers/The Patriot-News via AP

13:30 – Šta beše američka demokratija

Sjedinjene Američke Države decenijama unazad bile su arbitar demokratije, a aktuelna situacija u Americi i neosnovane tvrdnje američkog predsednika koji se bori za reizbor Donald Trampa da su izbori pokradeni podrivaju kredibilitet SAD u svetu, ocenio je u svojoj analizi CNN.

13:20 – Bizarna propoved Trampove duhovnice

Na Tviteru se pojavio snimak Trampove „duhovne savetnice“ koja priziva pobedu aktuelnog američkog predsednika.  Stil u kojem se obraća prisutnima čak i nije preterano neobičan za ljude koji se bave ovakvim propovedima u Americi i neretko se pojavljuju na televiziji, ali je snimak njene bizarne propovedi brzo postao viralan.

Vajt je pozvala Trampove pristalice da se ujedine protiv “demonskih konfederacija”, a potom rekla da “iz Afrike i Južne Amerike dolaze anđeli u ime Isusa”. Nekoliko puta kaže i da “čuje zvuk pobede”, a onda još mnogo puta ponavlja “pobeda, pobeda, pobeda”.

13:10 – Tramp: Glasanje poštom je prevara

Američki predsednik Donald Tramp uporno pokušava da zaustavi prebrojavanje glasačkih listića koji su stigli poštom, tvrdeći da je to izborna prevara i da je laž da njegov demokratski rival Džo Bajden vodi.

 

13:00 – CNN: I dalje bez projekcija ko pobeđuje u šest država

Predsednička trka u SAD toliko je tesna na još uvek nema projekcija o tome ko je pobednik drugog dana od glasanja, piše CNN.

Glasovi i dalje pristižu, a Džo Bajden je ipak bliži pragu od potrebnih 270 elektorskih glasova.

Ovo su šest država za koje CNN još ne može da objavi projekcije: Aljaska, Arizona, Džordžija, Nevada, Severna Karolina i Pensilvanija.

12:40 – Trampove pristalice: Zaustavite brojanje glasova

Pristalice Donalda Trampa širom Amerike neumorno zahtevaju da se prekine brojanje glasova, nezadovoljni dosadašnjim rezultatima.

„Apsolutno zastrašujuće. Gledajte ovo. Trampove pristalice viču i okružuju glasački centar vuzvikujući ‘Stop the Count’ (prestanite da brojite). Izvinite dok ažuriram sve svoje udžbenike političkih nauka i njihove reference na ‘američku demokratiju'“, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

 

12:10 – Napeto u Džordžiji, Bajden se približio Trampu

U jednoj od prelomnih država, u Džordžji, razlika u glasovima je sve manja, rezultat gotovo izjednačen. Nedostaje još samo 18.540 glasova iz Atlante, koji će odlučiti pobednika.

U ovoj državi Tramp je imao prednost od čak 200.000 glasova ispred Hilari Klinton u 2016. godini, koji su mu tada doneli pobedu.

11:45 – Bajden vodi u Nevadi, demokrate već slave

Demkratski kandidat Džozef Bajden vodi u Nevadi sa 49,3 odsto na prema Trampovih 48,7 odsto elektorskih glasova. Iako pobeda još nije zvanično proglašena, Bajdenov štab uveliko slavi.

„Nevada se pridružuje ostalim plavim državama posle godinu dana“ pišu Bajdenove pristalice na društvenim mrežama.

11:28 Pristižu rezultati iz Arizone

Tramp je na dobrom putu da osvoji Arizonu, pokazuju najnoviji rezultati iz ove američke države. Njegova pomoćnica Keli Mekinani upravo je retvitovala ovo:

10:24 Nada umire poslednja

Republikanci i dalje veruju da će pobediti na izborima i sve oči uprte su u Pensilvaniju, Džordžiju i Arizonu.

Posle izveštaja iz Marikopa okruga, najmnogoljudnijeg u Arizoni, da se Bajdenova prednost topi, republikanci se sada nadaju da će Trampova rano proglašena pobeda biti potvrđena i zvaničnim rezultatima, naročito jer, kako kažu, Tramp ima više elektorskih glasova od Bajdena.

Marikopa okrug danas je objavio podatke sa 140.000 izbornih mesta na osnovu kojih je Tramp dobio tačno onoliko koliko mu je potrebno da osvoji 11 elektorskih glasova u Arizoni.

10:17 Kako su glasali crnci

Istraživanje NBC Njuza pokazalo je da je podršla demokratskom kandidatu među crnim Amerikancima opala. Džo Bajden podržava 82 posto Afroamekrikanaca za razliku od pre četiri godine kada je Hilari Klinton dobila 82 posto podrške i značajno manje nego što je imao Barak Obama.

Ispitivanje je pokazalo i da se večiki broj Afroamerikanaca okrenuo Donaldu Trampu. Više od polove crnih Amerikanaca (52 posto) koji se predstavljaju kao konzervativni, glasalo je za predsednika, kao i svaki treći crnac koji živi na Srednjem zapadu. Čak 22 posto crnaca sa diplomama i doktorskim studijama glasalo je za Trampa.

10:03 Protesti širom SAD

Pristalice predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena organizovali su proteste na ulicama ključnih država, jedni zahtevajući da se prekine glasanje a drugi da se izbroji svaki glas.

Više protesta  završilo se sukobom sa policijom i hapšenjima. Više o demonstracijama pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

9:40  Bajden gubi prednost u Arizoni

Trka za Belu kuću biće neizvesna do samog kraja, a sve oči su uprte u Džordžiju, Arizonu i pre svega Pensilvaniju.

Najveći okrug u Arizoni objavio je drugu turu obrađenih podataka smanjivši tako prednost Džoa Bajdena na svega 10.000 glasova. Prema najnovijim podacima iz Marikopa okruga, Bajden sada ima 912.585 glasova a Tramp 838.071 glasova.

Do kašnjenja u objavljljivanju podataka došlo je nakon što su zvaničnici Marikopa okruga morali da zatvore birački centar u Feniksu ispred koga su protestovale Trampove pristalice.

američki izbori
Foto:Tanjug/AP Photo/John Minchillo

08.33 Ako izgubi Pensilvaniju, Tramp je gotov. Ako je dobije, vraća se u trku

Prema računici „USA today“, tri ključne države u ovom trenutku su Pensilvanija, Džrodžija i Nevada. Nakon što je Bajden osigurao Mičigen i Viskonsin, zvanično ima 264 elektora, i nedostaje mu još šest do magične brojke od 270. Tramp je na 214 elektorskih glasova, što znači da mu nedostaje 56 do pobede.

Evo analize kako bi mogao da pobedi Bajden, a kako Tramp.

Aljaska (3 elektorska glasa) će najverovatnije otići Trampu. Bajden u Nevadi (6 elektora) ima manje od 1 procentni poen prednosti, i ona bi mu osigurala trijumf, ali se konačan rezultate možda neće znati sve do četvrtka popodne po našem vremenu. Severna Karolina je takođe neopredeljena, a Tramp ima prednost manju od 1 procentnog poena.

Ako Bajden pobedi u Nevadi, trka je gotova. Tramp bi za pobedu morao da dobije Pensilvaniju, Džrodžiju i Nevadu. Bajdenu i samo pobeda u Džordžiji osigurava Ovalni kabinet, ali najveća nagrada je Pensilvanija, država koja daje čak 20 elektorskih glasova. Ona bi za Bajdena značila ne samo pobedu, već ubedljiv trijumf, a za Trampa bi značila da se faktički vraća u trku i diše Bajdenu za vratom. Tom Volf, guverner Pensilvanije (demokrata) rekao je da bi glasovi mogli biti prebrojani u četvrtak, odnosno danas u toku dana.

08.20 Tokom dana će se znati sudbina Filadelfije

Zvaničnici u Filadelfiji kažu da će se tokom noći, tj. danas po srednjeevropskom vremenu, znati više o tome kako stoje stvari između Trampa i Bajdena. Naime, u ovom okrugu je ostalo da se prebroji još 120.000 glasova koji su pristigli poštom, javlja CNN. Nakon toga će biti jasnije ko vodi u Filadelfiji, odnosno državi Pensilvanija, koja je ključna u ovoj velikoj igri zvanoj američki izbori za predsednika.

08.15 Australijska kladionica isplaćuje novac za pobedu Bajdena

Australijska kladionica Sportsbet objavila je da je već isplatila oko 16,5 miliona dolara onima koji su se na američkim predsedničkim izborima kladili na demokratu Džoa Bajdena.

07.46 Napeto u Arizoni

Ispred biračkog centra u Arizoni je prilično napeto. Policija je novinare koji izveštavaju o izborima premestila unutar zgrade jer su se brojni demonstranti, uglavnom pristalice Donalda Trampa, okupili ispred i burno protestuju. I dok se sve to događa ispred, unutra se užurbano broje glasovi.

07.31 Trampova strategija: Zaustavi glasanje i izazovi nerede

Trampove pristalice su se širom Amerike našle pred biračkim mestima u pokušaju da zaustave brojanje glasova. Tramp je tražio da se zaustavi glasanje u Pensilvaniji i Mičigenu (koji je Bajden dobio), a kasnije i u još par država.

07.00 Uzbudljivo u Džordžiji

Svega 25.600 glasova deli Trampa i Bajdena u Džordžiji.

06.40 Tramp besno zove republikance

Predsednik Tramp je proveo jučerašnji dan besno telefonirajući republikanskim guvernerima država. Nakon što je Foks njuz proglasio Arizonu Bajdenovom, Tramp je rekao savetnicima da odmah krenu sa pokretanjem tužbi. Oni tako pokušavaju da kupe vreme, dok se broje glasovi.

06.11 Kombinacije za pobedu

Ako Tramp izgubi Arizonu, ostaje mu šansa. Mora da osvoji Pensilvaniju i Nevadu. Ako Bajden osvoji Arizonu i Nevadu, trka je gotova i on je pobedio, analizira Si-En-En.

06.10 Hapšenja u Minesoti

Nekoliko desetina Trampovih pristalica u Minesoti je uhapšeno zbog nereda.

06.00 Neka biračka mesta se zatvaraju za javnost

Kancelarija za brojanje glasova u Arizoni se zatvorila za javnost zbog straha od nereda, usled protesta Trampovih pristalica. Bajden ima veoma blagu prednost u Arizoni. Inače, u nekim okruzima Trampove pristalice koje zahtevaju stopiranje brojanja glasova, sukobile su se sa pristalicama Bajdena koje traže da se svaki glas prebroji.

02:45 Državni sekretar države Džordžija Bred Rafensperger kazao je da u toj državi treba da se prebroji još 149.560 glasova. A Bajden bi morao da osvojio oko 100.000 njih da bi odneo pobedu nad Trampom.

02:30 Iz Nevade rezultati danas u 18 sati

Ponovo je došlo do promene u saveznoj državi Nevada, koja bi tek sutra oko 18 sati trebalo da objavi nove rezultate. Naime, u Nevadi trenutno vodi Džo Bajden, a kako ova država donosi 6 elektora, to bi bilo dovoljno demokrati da donese konačnu pobedu nad Donaldom Trampom.

02:15 Severna Karolina ažurira podatke do 12. novembra

Savezna država koja je američkom predsedniku potrebna za, sve manje izvesnu, pobedu na predsedničkim izborima, neće da ažurira rezltate do 12. novembra, prenosi NBC. U Severnoj Karolini trenutno vodi Tramp sa 50,1 odsto, u odnosu na 48.7 Bajdenovih, a prebrojano je oko 95 posto glasova. Tamošnji službenici su kazali da će trenutni rezultat verovatno ostati nepromenjen narednih osam dana, a procenjuje se da bi ishod u ovoj državi mogao da utiče na konačnu većinu u Senatu.

02:00 Trampov tim podneo tužbu u Džordžiji

Foto:JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Republikanski posmatrač u ovoj saveznoj državi je, kako navode, svedočio ilegalnom mešanju 53 dopisna glasa sa onima koji su podneti pravovremeno, zbog čega su zahtevali da se glasovi ponovo prebroje, iako nisu dostavili dokaz o prekršaju. Glasovi poslati poštom dosad su, pokazalo se, uglavnom išli u korist demokratskog kandidata. U Džordžiji je ostalo da se prebroji oko 150.000 glasova, a prema dosadašnjim podacima Tramp beži Bajdenu za nešto manje od 40.000.

01:45 Demonstranti skandirali ispred Trampovog centra u Čikagu

Demonstranti u Čikagu prodefilovali su pored zgrade koja nosi ime predsednika SAD i uzvikivali „Prebroj svaki glas“. U rukama su držali upaljena svetla na telefonima, kako bi simbolično osvetlili napore republikanaca da zaustave prebrojavanje glasova.

00:55 Tviter je tokom večeri nekoliko Trampovih tvitova označio kao dezinformativne u vezi izbornih rezultata. Naime, aktuelni predsednik SAD je putem ove društvene mreže, u više navrata proglasio pobede u saveznim državama, u kojima su se još brojali glasovi, a u kojima je na kraju izgubio.

00:46 – Trampov pravni savetnik: „Na izborima glasali i mrtvi“

Ranije tokom večeri Trampov pravni savetnik i bivši gradonačelnik Njujorka Rudy Giuliani, održao je u Filadelfiji krajnje bizaran govor u kojem je utvrdio i da su na izborima možda glasali i „mrtvi, Marsovci, a možda je i Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta“.

00:39 – Tramp se ponovo oglasio na Tviteru, govori o „načinjenoj šteti“

„Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već naneta integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba raspravljati!

00:35 – Protesti u SAD

U nekoliko gradova održavaju se mirni protesti

00:26 – Bajden otvorio tranzicionu veb stranicu

Bajden nije proglasio da je dobio izbore, ali pokazuje visok nivo samopouzdanja pokretanjem svoje tranzicione veb stranice

„Građani Amerike će odlučiti ko će postati naredni predsednik Amerike. Glasovi se još broje u nekoliko saveznih država. Krize koje pogađaju zemlju su ozbiljne – od pandemije do ekonomske recesije, klimatskih promena, do rasizma i tranzicioni tim će nastaviti da se priprema punom parom kako bi Bajden-Harisova administracija mogla da bude spremna za prvi dan“, navedeno je na Bajdenovoj tranzicionoj veb stranici.

00:23Nevada još nerešena

Trka u Nevadi između Bajdena i Trampa i dalje je vrlo blizu, prenosi CNN.

00:14 – Bajdenu treba još samo jedna država

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster/Screenshot/Twitter/@annalise_frank

Sa Džordžijom Bajdenu treba samo još jedna država da osvoji 270 elektorskih glasova i osvoji mesto predsednika

Čini se da je Nevada država koja će najverovatnije zapečatiti trku. .

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare