Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Predsednici zemalja koje zauzimaju prvo i treće mesto na listi država sa najvećim brojem zaraženih na svetu, smejali su se koronavirusu do pre tri meseca. Naime, Sjedinjene Američke Države trenutno imaju najviše zaraženih, više od 1.600.000, dok je Brazil na trećem mestu sa preko 310.000 potvrđenih slučajeva. Dakle, Donald Tramp i Žair Bolsonaro više se ne smeju.

Na sastanku sa brazilskim zvaničnicima početkom godine Donald Tramp i Žair Bolsonaro, smejali su se koronavirusu, da bi samo nekoliko dana kasnije saznali da je Fabijo Vajngarten, savetnik za štampu brazilskog predsednika, koji je stajao tik uz Trampa, na testu za Covid19 bio pozitivan.

Samo nekoliko nedelja kasnije SAD postale su zemlja sa najviše zaraženih i umrlih na svetu, a od pre četiri dana Brazil je na trećem mestu po broju obolelih od koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Novi epicentar sveta

Skok zaraženih širom Latinske Amerike ovaj deo sveta pretvorio je u novi epicentar virusa korona. U utorak je Brazil zabeležio 1.179 smrtnih slučajeva od COVID-19. Brazil je prošlog vikenda nadmašio Italiju i Španiju na listi zemalja sa najviše slučajeva koronavirusa, a potom u ponedeljak popodne prešao je i Veliku Britaniju. Samo Rusija i SAD za sada imaju više zaraženih, iako istraživači kažu da nedostatak testiranja znači da će se broj slučajeva u Brazilu verovatno znatno povećati.

Ono što je zajedničko državama sa najviše zaraženih je da su njihovi lideri, svi stroga desnica, umanjivali ozbiljnost krize i prihvatali teorije zavere. Mršav odgovor predsednika Žaira Bolsonara na koronavirus učinio je da njegova zemlja bude najnovije svetsko žarište pandemije.

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

„Svi koji prate šta se dešava u Brazilu i vide da se brojevi povećavaju iz dana u dan, znali su da će doći do ovoga“, izjavila je Ania Prusa, viši saradnik u Brazilskom institutu Vudrov Vilson Centra u Vašingtonu. „To nije iznenađenje, ali je prava humanitarna tragedija.“

Duboka socijalna nejednakost i velika populacija koja je već podložna zaraznim bolestima, značila je da mere zaštite od koronavirusa u Brazilu moraju biti agresivne. Umesto toga, Bolsonaro je odbacio pandemiju kao medijsku zaveru, a bolest kao „sitni grip“. On se borio sa guvernerima i državnim zvaničnicima oko mera socijalne distance, otpustio je čak jednog ministra zdravlja, a zapravo je napustio Brazilce, posebno one najsiromašnije i najosjetljivije, da se brinu za sebe.

„Brazil je ušao u ovo sa brojnim izazovima koji su pogoršani reakcijom vlade u samom vrhu“, rekla je Prusa. „To je katastrofa, a nije trebalo da bude katastrofa ove veličine.“

Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Bolnice pred kolapsom

Katastrofa će se verovatno samo pogoršavati u narednim nedeljama jer Bolsonaro i dalje umanjuje posledice pandemije. Državni zdravstveni sistemi u Brazilu su pred kolapsom. Domorodačko stanovništvo upozorilo je da će spora reakcija vlade, njih dodatno dovesti u opasnost kako se virus širi. Izbijanja epidemije u nekim najsiromašnijim brazilskim zajednicama, dočekala je agresivna i smrtonosna kriza, a ne snažan odgovor javnosti.

Pročitajte još:

Ostvarile su se najcrnje prognoze od početka pandemije za Brazil, uključujući i onu bivšeg ministra zdravlja Luiza Henrikea Mandeta, koji je prognozirao da bi virus mogao brzo da poplavi bolnice i državne javne zdravstvene sisteme.

Fotografije masovnih grobnica u regionu Amazonije raširile su se širom sveta pošto je virus preplavio javne zdravstvene sisteme u siromašnijim i finansijski oslabljenim državama. Gradonačelnik Sao Paula, Bruno Kovas u ponedeljak je upozorio da bi javne bolnice u njegovom gradu – najveće i najbogatije u Brazilu – mogle da popune sve kapacitete do kraja maja.

 

Katastrofa preti domorocima u Amazoniji

Žoana Vapićana, prva autohtona žena izabrana za Brazilski nacionalni kongres, rekla je za HuffPost u aprilu da će se virus brzo širiti nakon što stigne do domorodačkih delova zemlje. Ipak, uprkos tim upozorenjima, vladine agencije su bile sporije da isporuče pomoć domorodačkim grupama ili da zaštite svoju zemlju.

Najmanje 38 domorodačkih plemena potvrdilo je slučajeve COVID-19. Virus je ubio 89 starosedilačkih Brazilaca u regiji Amazonije, navodi se u saopštenju ove nedelje, a stvarni broj zaraza i smrti među plemenima verovatno je daleko veći nego što je dokumentovano.

Foto: EPA-EFE/Joédson Alves

Autohtone vođe takođe brinu da bi pandemija uskoro mogla da dostigne izolovane grupe Brazila, one koje nemaju poznati kontakt sa spoljnim svetom.

Druga potencijalna žarišta Brazila su gusti džepovi siromaštva, neformalne favele gradova kao što su Rio de Žaneiro i prigradska četvrt periferije Sao Paula i drugih velegradskih regija. Tamo žive žrtve zanemarivanja i stigme vlasti i mnogim od tih zajednica nedostaje pristup osnovnoj sanitarnoj i zdravstvenoj zaštiti, što ih, zajedno sa svojim malim i usko izgrađenim kućama, čini ranjivim na širenje zaraznih bolesti.

Stanovnici favela širom Brazila organizovali su proizvodnju sopstvenih sredstava za higijenu ruku, pratili su zdravlje stanovnika i kreirali vesti za borbu protiv širenja dezinformacija o virusu.