Foto: Privatna arhiva

Iranske snage bezbednosti ubile su još jednu učenicu nakon što je iz svojih školskih udžbenika pocepala slike osnovača Islamske Republike.

Odred za nerede je upao prošlog utorka u srednju školu u istočnom gradu Iranšahru, da bi pronašao bilo kakav trag učešća učenica u antivladinim protestima širom zemlje.

Učenice širom Irana su se pridružile protestima koji bukte poslednjih nedelja, što je dovelo do sukoba sa nastavnicima i oružanim snagama bezbednosti, koje su hapsile neke tinejdžerke za koje sumnjaju da su bile deo demonstracija.

Novinaska agencija Halvaš i Kampanja aktivista Beludža, koji prate kršenja ljudskih prava u iranskom regionu Beludžistanu, objavili su da je ubijena devojčica Parmis Hamnava.

Ona je žestoko pretučena pendrecima nakon što su snage bezbednosti uočile da njene knjige nemaju portrete osnivača Islamske Republike. Devojčica je preminula nekoliko sati nakon dolaska u bolnicu, navodi se.

Sve školske knjige u Iranu počinju portretom i citatom Rohulaha Homeinija, osnivača sadašnjeg režima.

Obaveštajne agencije su kasnije zapretile porodici ubijene devojke, kao i prijateljima dane otkrivaju njenu smrt medijima, izvestio je Halvaš.

„Čuvari su upali u školu prošlog utorka i pretražili knjige svih učenika. Ona je pocepala Homeinijeve slike i zbog ovog „zločina“ su počeli da je tuku pred drugim učenicima“, rekao je izvor Halvašu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jako je krvarila i odvezena je u bolnicu… Umrla je u sredu i odvezena je u Zahedan na sahranu“, dodaje se.

Lokalni zvaničnici su odbacili izveštaje o njenoj smrti i okrivili su „neprijateljske medije“ za širenje propagande protiv režima.

Iranske vlasti su takođe okrivile medije da su „izmišljali smrt“ za one koji su ubijeni od početka nemira, uključujući najmanje 32 dece.

Protesti u Iranu su počeli u septembru ubistvom Mahse Amini od strane iranskih snaga. Njenu smrt su pratili protesti zbog silovanja 15-godišnje devojčice od strane policajca.

Mahsa Amini imala je samo 22 godine. Nju su 16. septembra pretukle snage iranske policije za moral, pa je završila u bolnici sa teškim povredama, gde je i preminula.

Službe bezbednosti su pokrenule žestoko gušenje protesta, u kojima je ubijeno čak 253 ljudi.

BONUS VIDEO: „Besne smo i dalje“ Novi protest ispred Informera, blokiran saobraćaj

Komentari

Svi komentari (0)