Foto: Shutterstock

Francuska se bori sa stenicama, a problem je porastao do takvih razmera da je čak izazvao političke debate, piše Gardijan. Gradska skupština Pariza saopštila je da se mora rešiti invazija insekata koji sišu krv pre Olimpijskih igara sledeće godine, a ministar saobraćaja je pozvao železničke i autobuske operatere da spreče da se insekti razmnožavaju u sedištima svojih vozila.

Brojni putnici objavili su fotografije i video snimke insekata u gradskom saobraćaju Pariza, brzim vozovima i na aerodromu Šarl de Gol, što je izazvalo pravi talas panike i gađenja.

Neki putnici u pariskom metrou i lokalnim vozovima rekli su da će sada samo stajati jer se plaše da sednu. Tokom leta, posetilac bioskopa u Parizu objavio je na društvenim mrežama da je bioskop pun stenica, nakon čega su kinematografi izdali saopštenje da su sva pozorišta temeljno očišćena. Mnoge kompanije za fumigaciju (dezinfekciju gasom) kažu da je sve veća potražnja za čišćenjem privatnih kuća i stanova, piše Gardijan.

Ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je da će sledeće nedelje sazvati operatere javnog prevoza „da ih obavesti o kontramerama i šta mogu da urade da zaštite putnike“. Takođe, na društvenoj mreži Iks, nekada Tviter, objavio je da mu je cilj „pacifikovati i zaštititi javnost“.

Predstavnici gradske vlade Pariza su ove nedelje pisali premijerki Elizabet Born i zatražili od nje da osnuje nacionalnu radnu grupu koja će se baviti ovom „pošašću insekata“.

Zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar rekao je na francuskoj televiziji: „Niko nije bezbedan. Možete ih nabaviti bilo gde i doneti kući, a ako ih ne otkrijete na vreme, oni će se razmnožavati i širiti.’

On je rekao i da vlasti Pariza dobijaju sve više poziva za pomoć, a privatne kompanije poslednjih nedelja dobijaju neuobičajeno veliki broj zahteva za dezinfekciju. Dodao je da Vlada mora da koordinira delovanje na svim nivoima države „što je brže i efikasnije moguće“.

„Ovo je pravi pakao“, rekao je Gregoar, ističući da je situacija još gora za domaćinstva sa niskim primanjima koja ne mogu da priušte skupu dezinfekciju gasom koju obavljaju privatne kompanije.

Stenice, koje su uglavnom nestale do kraja 1950-ih, ponovo su se pojavile poslednjih decenija, ali su sada mnogo otpornije na hemijske agense.

Mogu se naći u dušecima, ali i u odeći i prtljagu. Izlaze noću da se hrane ljudskom krvlju. Često izazivaju psihički stres, probleme sa spavanjem, anksioznost i depresiju. List Le Parisien objavio je u petak članak na naslovnoj strani o panici oko stenica, nazvavši problem „domaćim terorom“.

Francuska nacionalna zdravstvena i sanitarna uprava Anses saopštila je da je između 2017. i 2022. godine 11 odsto francuskih domova imalo problema sa stenicama.

Ove nedelje, mašinovođa na liniji 8 pariskog metroa rekao je da je video stenice u svom vagonu. Transportne vlasti su saopštile da nema potvrđenih slučajeva stenica, ali je voz povučen iz saobraćaja za svaki slučaj i biće dezinfikovan. Železnički operateri su rekli da se vagoni i sedišta redovno tretiraju kako bi se sprečila kontaminacija.

Matilda Panot, lider levičarske parlamentarne stranke La France Insoumise, rekla je da su stenice „prouzrokovale pakao milionima porodica u ovoj zemlji“ i da vlada mora hitno da deluje.

Takođe je podsetila da su joj se smejali kada je pozvala na kreiranje hitnog nacionalnog plana za borbu protiv stenica još 2019. godine.

#related-news_1

„Želimo da vlada prepozna da je ovo problem javnog zdravlja. Moraju prestati da govore ljudima da se sami bave time kao da je to individualni problem, dok kompanije naplaćuju prevelike količine za prskanje hemijskih proizvoda na koje su stenice ionako otporne. To je zdravstveni problem, ali i mentalni problem – ljudi ne mogu da spavaju, traumatizovani su ili moraju da uzimaju antidepresive.’

Ona je rekla da vlada treba da koordinira akciju među vladinim agencijama, utiče na cene dezinsekcije i zabrani određene hemijske proizvode koji ne funkcionišu.