Foto: N1

Ustavni sud BiH je danas, odlučujući o zahtevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost BiH.

Na sajtu Ustavnog suda BiH je navedeno da ovaj zakon stavljen van pravne snage, preneo je RTRS.

„Sud je ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je BiH pokušala da reši to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u tom pravcu delovao i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije rešeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje reši što je pre moguće, navedeno je iz Suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i doneo odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

BONUS VIDEO: Da li će mere Kristijana Šmita poboljšati ili dododatno otežati funkcionisanje Federacije BiH


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar