Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov izjavio je da će u bliskoj budućnosti početi bitka za Herson.

Svi stanovnici grada Hersona od regionalnih vlasti dobili su SMS poruku u kojoj se pozivaju da napuste grad što pre, javlja ruska agencija RIA:

„Dragi građani. Čeka nas bombardovanje od strane ukrajinske vojske. Busevi koji će vas odvesti na sigurno kreću u 7 ujutro“, navodi se u poruci.

Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Civilnom stanovništvu se savetuje da, ako je moguće, napusti područje predstojećih žestokih neprijateljstava kako se ne bi izlagalo nepotrebnom riziku“, dodao je Stremousov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini general Sergej Vladimirovič Surovikin kaže da je situacija u gradu Hersonu na jugu zemlje „teška“ i da je potrebno evakuaciju stanovnika.

„Neprijatelj neprestano pokušava da napadne položaje ruskih trupa“, rekao je Surovikin u svom prvom televizijskom intervjuu od kada je imenovan na mesto komandanta ranije ovog meseca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Surovikina za dodao da ukrajinske trupe koriste raketne sisteme Himars, koje su dobile od SAD, i da ciljaju civilnu infrastrukturu i gradske stambene objekte.

„Ruska vojska će pre svega obezbediti bezbednu evakuaciju stanovništva“ Hersona, rekao je on.