Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Na dan izbora u SAD, Donald Tramp mlađi postavio je na Tviteru njegovu "izbornu mapu predviđanja" gde je cela Evropa bila obojena u republikanski crveno osim Hrvatske, koja nije bila obojena uopšte. Problem je što tata mlađanog Dona nije stekao mnogo prijatelja u Evropi za četiri godine koliko je bio predsednik SAD, a sada neće ni moći jer je izgubio od Džoa Bajdena.

Tramp je, međutim, rekao i uradio mnogo toga što je zaprepastilo, iznerviralo (i potajno zabavilo) Evropljane. Politiko je sastavio listu Trampovih „best of“ momenata:

Paklena rupetina

Početkom 2016. godine, kada je bio predsednički kandidat, Tramp je Brisel opisao kao „paklenu rupetinu“ gde muslimanska populacija nije „asimilovana“. „Kada danas odete u Brisel – bio sam u Briselu davno, pre 20 godina, predivan, sve je bilo predivno – imate utisak kao da živite u paklenoj rupetini“, rekao je Tramp Foksu.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Poseta Merkelove Beloj kući

Dva meseca posle inauguracije, Tramp je dočekao nemačku kancelarku Angelu Merkel u Ovalnoj sobi ali nije delovao previše oduševljeno zbog toga.

U jednom, naročito neprijatnom trenutku, predsednik je odbio da se rukuje sa Merkelovom dureći se zbog trgovinskih deficita i novca koji Nemačka troši na odbranu.

Fotografijsanje u NATO

Tokom NATO samita u Briselu 2017. godine, Tramp je uslikan kako gura crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red za fotografijsanje sa drugim NATO liderima.

Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Tramp je delovao vrlo zadovoljno sobom dok je ispravljao sako i smeškao se fotografima.

Brižit Makron

Te iste, 2017.godine, Tramp je otišao u zvaničnu posetu Francuskoj gde se susreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Američki predsednik je bio oduševljen prvom damom Francuske. Na snimcima se vidi kako najpre Brižit govori da je u dobroj formi a potom se okreće njenom suprugu i ponavlja mu da je „ona u tako dobroj fizičkoj formi“. Na kraju je dodao: „Prelepa“.

Geografska (ne)kultura

Francuski list Mond preneo je 2018. da iako je Melanija Tramp Slovenka, njen suprug baš i ne poznaje Balkan budući da je u jednom svom govoru govorio o ulozi Baltika u ratu u Jugoslaviji.

Melanija Tramp i Donald Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bombonice

Na G7 samitu u Kanadi u junu 2018. na kome su se okipili svetski lideri poput Merkelove, Makrona i japanskog premijera Šinzoa Abea koji su pokušavali da privole Trampa da potpiše zajedničko saopštenje, budno oko kamere zabeležilo je neverovatan trenutak.

Tramp je ustao, izvukao dve bombonice iz džepa, bacio ih ispred Merkelove i rekao: „Evo, Anđela, da ne kažeš posle kako ti nikad ništa ne dajem“.

Nisam ja

Tokom prve zvanične posete Velikoj Britaniji, Tramp i Melanija su se sreli sa kraljicom Elizabetom II u Vindzoru gde predsednik nije poštovao protokol i ubrzao je korak kako bi bio ispred kraljice

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

. Kada se vratio kući, rekao je da ga je kraljica ostavila da čeka a da su mediji njega optužili da je kasnio na njihov sastanak. Predsednikov susret sa kraljivom praćen je uživo i na snimcima se vidi 92-godišnja kraljica kako 12 minuta čeka Trampa i baca pogled na sat.

Iskreno pismo

Tramp je 9. oktobra 2019. godine poslao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pismo vezano za situaciju u Siriji koje je bilo vrlo u skladu sa stilom njegovih Tviter objava. „Istorija će te pamtiti po dobru ako ovo uradiš kako treba i na human način“, naveo je Tramp u pismu.

Tayyip Erdogan Donald Trump
Tajip Erdogan i Donald Tramp Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

„U tebi će zauvek videti đavola ako se dobre stvari ne dogode. Ne budi dripac. Ne budi budala!“.

„Đuzepi je baš, baš srećan“

Kada su Sjedinjene Države odlučile da pošalju medicinsku opremu vrednu milione dolara Italiji kako bi im pomogli u prvim danima pandemije koronavirusa u martu 2020. godine, Tramp je rekao da je italijanski premijer Đuzepe Konte „veoma, veoma srećan“ zbog toga, pogrešno izgovorivši Konteovo ime kao „Đuzepi“.

Foto: EPA-EFE/ROBERTO MONDALDO/LAPRESSE/ANSA

Greška je silno zabavila Italijane i poslužila kao inspiracija za pesmicu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar