Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Činjenica da je Miloš Marović, sin bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, danas i zvanično slobodan čovek, najbolje govori o crnogorskom pravosuđu, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

„Marović je, dakle, ubo premiju. Pokrao državu, a da plen nije vratio, zatvorsku kaznu je izbegao i sada će moći slobodno da šeta Crnom Gorom, kao svaki drugi uzoran građanin”, kazali su iz GP URA.

Iz te partije reagovali su povodom zastarele kazne na koju je mlađi Marović osuđen, a koja je danas stupila na snagu.

,,Učešćem u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, Marović je Opštinu Budva oštetio za oko milion i četristo hiljada evra. Sa tužilaštvom se nagodio da robija godinu dana, a u istražnom zatvoru proveo je mesec dana. Crnogorsko tužilaštvo mu je sporazumom napravilo još jedan ustupak – da državi plati tek 380 hiljada evra. Marović je, dakle, ubo premiju. Pokrao državu, a da plen nije vratio, zatvorsku kaznu je izbegao i sada će moći slobodno da šeta Crnom Gorom, kao svaki drugi uzoran građanin”, rekli su iz GP URA.

Miloš Marović sa suprugom Foto: Zoran Lončarević

U toj partiji smatraju da je tom odlukom Viši sud Crne Gore poručio građanima da ih, u slučaju da rade na štetu države, umesto kazne, čekaju podrška, razumevanje i ruke ispružene za dogovor: ,,Slučaj Svetozara i Miloša Marovića testirao je pravosuđe Crne Gore, a ispit nije položilo. Nadležni su se pokazali kao korumpirani i nesposobni, a institucije – po ko zna koji put, kao prva linija odbrane režima, ali i funkcionera DPS-a”.

Kako su istakli, do danas se u crnogorskom pravosuđu ništa nije promenilo.

,,Realnost u kojoj je Slavoljub Migo Stijepović, i nakon afere Koverta, i dalje generalni sekretar predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, baš kao ni nedavna presuda Kotorskog suda, prema kojoj život vredi tek 120 sati društveno-korisnog rada ne najavljuju da bi do promena i moglo da dođe, ukoliko se ne promene kadrovi i na funkcije odlučivanja ne dođu časni, pošteni i sposobni ljudi. To će biti prioritet nove vlasti, jer isključivo uspostavljanje pravne države uz beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i insistiranje na neselektivnoj pravdi, može Crnu Goru vratiti na put vladavine prava”, zaključili su iz GP URA.