Moskva Rusija
Moskva Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Iako je zapad Rusiji nametnuo restrikcije, Rusi su itekako putovali, a prema podacima iznesenim u utorak na novinskoj konferenciji u Moskvi. Njih oko 600 hiljada otputovalo je iz države i za novogodišnji doček, prenose turski mediji.

Odredišta za najluđu noć u godini poklopila su se s omiljenim turističkim odredištima ruskih državljana u 2022. godini, uglavnom onima koji nisu uveli restrikcije, prenosi Jutarnji list.

Maja Lomidza, izvršna direktorka Ruskog udruženja putničkih agencija kazala je kako je Turska bila najčešća destinacija za ruske turiste, a prema podacima tokom 2022. godine posetilo ju je čak 5.3 miliona Rusa koji su time pomogli očuvanju turskog turizma, nagriženog posledicama pandemije.

Druga po redu turistička destinacija za Ruse prošle godine su bili Ujedinjeni Arapski Emirati koje je posetilo nešto manje od milion ruskih turista, njih između 850 i 900 hilajda putovalo je i u Egipat, a 410 hiljada ih je posetilo i Tajland.

PROČITAJTE JOŠ:

Kad su u pitanju novogodišnji praznici, Lomidza je kazala da će oko tri miliona Rusa putovati negde unutar zemlje dok ih se na doček u neku od stranih destinacija uputilo oko 600 hiljada.

Rusi su tako prema turskim podacima iskočili vrlo visoko na lestvici najčešćih tržišta koja posećuju Tursku, a slede ih, barem u novembru i decembru Bugari i Nemci.

Turska očekuje da će konačni broj stranih turista s krajem 2022. godine iznositi 51.5 miliona dolazaka, a da će prihodi dostići 46 milijardi dolara, što je značajno više od očekivanja s početka godine. U 2023. godini Turska očekuje 60 miliona stranih dolazaka te prihode na nivou 56 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar