Foto:shutterstock by Duc Huy Nguyen; shutterstock

Evropska unija je pokrenula novi pravni postupak protiv Velike Britanije zbog njenih planova da prekrši delove sporazuma nakon Bregzita koji je dogovorila sa blokom.

Britanska vlada objavila je ranije ove nedelje planove za izmenu Protokola o Severnoj Irskoj, tačnije dela sporazuma koji se tiče pravila o trgovini, saznaje CNN.

EU je saopštila da je ponovno pregovaranje o protokolu sporazumu i da bi se njegovo jednostrano menjanje smatralo kršenjem međunarodnog sporazuma, što bi moglo dovede do novčanih kazni.

Pročitajte još:

„Jednostrano delovanje nije konstruktivno. Kršenje međunarodnih sporazuma nije prihvatljivo“, naveo je u saopštenju potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Podsetimo, sporazumom je Velika Britanija je pristala da zadrži Severnu Irsku u okviru regulatorne šeme EU. To rešenje je, međutim, stvorilo još jednu glavobolju – pošto ostatak Velike Britanije ne potpada pod pravila EU, roba koja odlazi iz Severne Irske za ostatak Britanije bi morala da se proverava.

Obraćajući se novinarima u sredu, Šefčovič je rekao da EU osim pokretanja pravne procedure će razmotriti i „dodatne detalje“ o mogućim rešenjima koja je ranije predložila.

BONUS VIDEO: Josip Juratović i Željko Pantelić; „Utešna Evropska unija“ za zapadni Balkan 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram