Foto: Shutterstock/Pensioner

Uprava policije tvrdi da od kada su građani prijavili da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u petak u naselju Medovina, na Cetinju hitno reagovala, te da su policajci za tri minuta bili na licu mesta.

U saopštenju Uprave policije, dostavljene večeras medijima, se navodi da su notirali navode, koji su se pojavili u pojedinim medijima, da je policiji prvi poziv bio upućen u 15.22, a što, za sada, ne dokazuje policijski registrofon.

“Ipak, biće preduzete dodatne provere poziva i usklađenosti registratora vremena na registrofonu i uređaja sa kojih su građani pozivali, kao i dalje provere listinga, uz napomenu da je svaki razgovor snimljen i da su njeni službenici odmah upućeni na teren. Shodno tome, aktivnosti policije na terenu su trajale od oko 15.33 do oko 16.15, kada je pronađeno telo Vuka Borilovića”, kažu u Upravi policije.

Dodaju da je Borilović sa upotrebom vatrenog oružja prestao oko 15.50 časova.

“U javnosti je tokom ova dva dana bilo puno spekulacija oko toga ko je rukovodio akcijom na Cetinju. Delovanje policije se odnosilo na iznenadni događaj prilikom kojeg policija postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima radi sprečavanja daljeg vršenja krivičnog dela i blokiranja dela područja radi zaštite građana. To znači da je, shodno navedenim procedurama, ovim hitinim aktivnostima rukovodio dežurni starešiina koji je tom prilikom bio u smeni”, ističu u policiji.

Tvrde da službenici Uprave policije, koji su bili na prvi na licu mesta, nisu čekali ničije odobrenje za upotrebu vatrenog oružja.

“Vatreno oružje je upotrebljeno odmah nakon što su se stekli uslovi za njegovu upotrebu. Pre upotrebe vatrenog oružja, policijski službenici moraju biti upoznati sa okolnostima koje ukazuju da se oružje može upotrebiti, tj. samo ako je to neophodno da bi zaštitili svoj život ili život drugih lica, a ne ugrožavajući živote i drugih lica koja treba da zaštite istom prilikom”, stoji u saopštenju.

Takođe, dodaju, u smeni u OB Cetinje, obavljajući redovne poslove i zadatke, u trenutku prijave upotreba vatrenog oružja u gradu bilo je angažovano 12 službenika policije, dok je, naknadno angažovano još 10 policijskih službenika.

Odmah, kako kažu, nakon saznanja za događaj, angažovane su i upućene dodatne policijske snage i operativni sastav iz CB Podgorica i CB Budva.

Cetinje policija Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

“Načelnik Centra bezbednosti Podgorica Goran Jokić obavešten je u 15.38 i odmah je krenuo u pravcu Cetinja, a u narednih desetak minuta otpočeta je i završena procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice – PTJ. Pripadnici ove jedinice su došli na lice mesta neposredno nakon što je Borilović ubijen. Kada se sagleda relacija od početne tačke iz Podgorice do lica mesta na Cetinju, kao i vreme potrebno za pripremu taktičke jedinice, PTJ je u kratkom roku bila na licu mesta”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da ni Uprava policije u zvaničnim saopštenjima, niti službenici koji su govorili u više TV emisija, nisu tvrdili da je osumnjičeni počeo da puca u 15.23 i da je do 15.30 završio ovaj zločin.

“Do sada sprovedene izviđajne radnje upućuju na sumnju da je V.B. oko 15.23 počeo sa upotrebom vatrenog oružja, te da je policija na lice mesta izašla u 15.33 kada je on otvorio vatru i na službenike policije u naselju Medovina, gde je bilo i građana koji su odbijali da se udalje sa lica mesta, a da je upotreba vatrenog oružja od strane V.B. prestala oko 15.50”, ističe se u saopštenju.

Ponovili su i da su policijski službenici u pravcu Borilovića ispalili oko 20 projektila, kao i da su uporedo bili angažovani na zaštiti drugih građana, o čemu su neki od tih građana već svedočili u medijima.

“Do sada sprovedene ere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izveštajima, u jednom trenutku, odnosno od oko 15.50 časova, više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Uprava policije nikad nije saopštila da je za izvršenje krivičnog dela korišćen karabin, pa su stoga neutemeljeni i navodi koji proističu iz takve osnove u delu procene efekata upotrebe tog oružja”, piše u saopštenju.

I dalje se utvrđuju okolnosti da li je smrt Borilovića nastupila kao posledica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na, za sada tačno neutvrđen način od strane građanina.

“Uprava policije ponovo apeluje na sve medije koji izveštavaju o ovom slučaju, kao i na pojedince koji ga javno komentarišu, da prilikom svojih izveštaja i komentara uvaže činjenice, da se uzdrže od različitih spekulacija, a posebno onih koje ni na koji način ne doprinose efektivnosti istrage”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

BONUS VIDEO: Građani Cetinja o masakru u njihovom gradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar