Ilustracija: xbrchx/Shutterstock

Nemački i engleski mediji upozorili su svoje građane da budu oprezniji prilikom putovanja u Hrvatsku zbog povećanog broja zaraženih parazitom koji izaziva dijareju. U roku od dva meseca, oko dvadesetak nemačkih turista zaraženo je infekcijom kriptosporidijumom, koja može da izazove povraćanje, bol u stomaku i temperaturu. Čak 23 slučaja, prvenstveno na istarskom poluostrvu, odnose se na izloženost u kontaminiranim bazenima.

Kriptosporidioza je crevna infekcija koja se širi preko kontaminirane vode ili hrane, a parazit je otporan na hlor i može da preživi u bazenima do nedelju dana.

Zdravstveni radnici su izrazili zabrinutost da su stope infekcije veće nego inače, jer se godišnje javlja manje od pet slučajeva, piše Dnevnik.hr.

Slučajeve infekcije istraživali su epidemiolozi sa Hajdelberškog instituta za globalno zdravlje i Instituta Robert Koh, a tačan uzrok još uvek nije poznat. Međutim, istraživanje je pokazalo da je 14 od 15 zaraženih tokom odmora koristilo bazene u smeštaju.

Isto tako, porast obolelih bio je specifičan za turiste koji su boravili u Hrvatskoj, jer među onima koji su boravili u popularnim destinacijama u Francuskoj, Grčkoj i Italiji nije zabeležen porast obolelih od navedenog parazita.

Važno je napomenuti da je kvalitet mora na hrvatskim plažama u Istri tokom leta 2023. godine ocijenjen kao odličan.

Kako navodi Upday, da bi se izbegla infekcija kriptosporidiozom, važno je poštovati higijenske procedure kao što je pranje ruku, posebno pre pripreme ili jedenja hrane ili posle rukovanja sirovom hranom, korišćenja toaleta ili menjanja pelena.

Osim toga, turistima se savetuje da ne piju netretiranu vodu u zemljama sa sumnjivim vodosnabdevanjem i da peru ali i ljušte voće pre konzumiranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar