Foto:profimedia.rs

Nemačka mrežna agencija upozorila je danas na prekomernu potrošnju gasa i ukazala na moguće posledice po gasne rezerve za zimu.

„Situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna ako značajno ne smanjimo potrošnju gasa“, rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueler. Domaćinstva i preduzeća su prošle nedelje potrošila ukupno 618 gigavat sati energije, što je 10 odsto više nego prosek za to razdoblje godine.

„Biće teško izbeći nestašice“

„Bez značajne uštede u privatnom, zanatskom i industrijskom sektoru, i to u visini od barem 20 odsto, biće teško izbeći nestašice gasa tokom zime“, rekao je Mueler. Domaćinstva i zanatski sektor troše oko 40 odsto gasa, a na industriju otpada ostatak, prenosi Index.hr.

Ministar privrede i energetike Robert Habeck istovremeno tvrdi kako će krajem meseca skladišta za gas u Nemačkoj biti popunjeni s planiranih 95 odsto kapaciteta.

Takođe je ukazao i na ubrzanu izgradnju infrastrukture za uvoz tečnog plina i nove terminale koji nastaju na Baltiku i Severnom moru. No uprkos tome apelovao je na građane da štede energiju.

„Prerano je za opuštanje“

„U poređenju sa prošlom godinom moramo uštedeti 20 odsto energije. Za opuštanje je puno prerano“, rekao je Habeck. Pojačana potrošnja energije u Nemačkoj dovodi se u vezu i s neuobičajeno niskim temperaturama za kraj septembra.

BONUS VIDEO: Evropske kompanije pojačavaju bezbednost oko gasovoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar