Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ bg

Nakon nekoliko dana bez oluja, meteorolozi za sledeću nedelju predviđaju novo pogoršanje vremena. Slovenski meteorolog Marko Korošec objavio je upozorenje za vreme koje nas očekuje u naredna tri dana.

„Poslednje dve nedelje pokazale su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, gradom, iznenadnim poplavama i razornim vetrovima razorile su alpsko područje, severnu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Od ponedeljka do srede prognozira se značajnije pogoršanje, uključujući grad, dok još jedan snažan i dubok frontalni talas ulazi u pregrejanu zemlju“, piše Korošec za severe-weather.eu.

Foto:Arhiva Nova.rs

„Vremenski modeli već nagoveštavaju još jedan frontalni sistem koji će se pojaviti u središnjoj Evropi u ponedeljak. Od ponedeljka do srede u središnjoj Evropi s alpskim područjima, Italiji, severnom i središnjem elu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s gradom, tornadom, bujičnim poplavama i razornim vetrovima“, prognozira Severe weather.

U nejelju i ponedeljak predviđa se brz porast temperature, ali taj toplinski talas bitće kratak, a temperature će dosegnuti 35 stupnjeva ili više.

„Za južnu Italiju i južni Balkan ponedeljak će doneti izrazito visoke temperature. Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature koje će se kretati od 40 do 46 stepeni“, napisao je meteorolog.

Snažni vetrovi dodatno će zapretiti šumskim požarima u Grčkoj i drugim delovima južnog Balkana, prema Korošecu.

„Dakle, slično evoluciji u ponedeljak, dugotrajne superćelijske oluje s gradom, razornim vjetrovima i tornadima biće moguće širom Balkanskog poluostrva i duž regije istočnog Jadrana“, zaključio je Korošec, prenosi Dnevnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar