Foto: EPA-EFE/Andrzej Lange

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava nema informacija koje bi potvrdile da je ruska vojska tokom operacija u Ukrajini izvršila genocid, izjavila je danas na konferenciji za medije u Ženevi portparolka Kancelarije Ravina Šamdasani. Ona je kazala da ima dosta navoda o ratnim zločinima i o genocidu, dodavši da će „o tome na kraju odlučivati sudovi“, prenosi „Pres junajted“.

Šamdasani je istakla da Kancelarija za ljudska prava prati kršenje zakona obe strane u sukobu i ukazala da je ruska vojska izvršila „dela koja predstavljaju ratne zločine“, uključujući „neselektivno bombardovanje naselja koje je dovelo do civilnih žrtava i do uništavanja bolnica, škola i civilne infrastrukture“.

U isto vreme, dodala je, Ujedinjene nacije su dokumentovale neselektivnu upotrebu oružja ukrajinske vojska, koja je dovela do civilnih žrtava i uništavanja civilnih objekata na istoku zemlje.

U poteklih osam nedelja međunarodno humanitarno pravo ne samo da je ignorisano, već je očigledno odbačeno, rekla je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašelet.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini Ujedinjene nacije su dokumentovale i verifikovale ubistva 2.345 civila i ranjavanje 2.919. Znamo da će ti brojevi biti mnogo veći, kada na svetlo dođu svi užasi koji se dešavaju tamo gde se vode intenzivne borbe, kao u Marijupolju, kazala je Bašelet.

BONUS VIDEO: Hoće li nova Vlada odoleti pritisku Brisela i uvesti sankcije Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Da

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar