Foto: Zoran lončarević

Organizacija Ujedinjenih nacija obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) pozdravila je odluku Vlade Italije da velikim brodovima za turističko krstarenje zabrani ulazak u lagunu Venecije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Generalna direktorka Uneska Odri Azule je ocenila da je odluka da se od 1. avgusta zabrani uplovljavanje mamutskih brodova u ekološki ugroženu lagunu „vrlo dobra vest i važan korak koji značajno doprinosi zaštiti tog jedinstvenog nasleđa“.

Od sledećeg meseca, brodovi veće veličine ili težine, ili koji zagađuju više nego što je dopušteno, više neće moži da plove kanalom Đudeka – glavnom pomorskom arterijom Venecije, niti krstariti u blizini Trga Svetog Marka, istorijskog srca tog ekološki krhkog grada.

Dok se ne izabere i ne razvije stalno pristanište za velike brodove za krstarenje, oni će moći da pristaju samo u industrijskom predgrađu Venecije, Margeri.

UNESKO je prošlog meseca preporučio da se Venecija uvrsti na spisak ugrožene svetske baštine. Očekuje se da se ta preporuka razmotri ovog meseca na sastanku UNESKO u Fužuu, u Kini.

Godinama su žitelji Venecije i aktivisti demonstrirali, čak i sprečavali uplovljavanje velikih brodova s hiljadama turista, od kojih su neki znatno veći i od najvećih venecijanskih građevina.

Među onima koji hvale potez italijanske vlade je čak i međunarodno udruženje „Cruise Lines“.

Njegov direktor, Italijan Frančesko Galieti, je rekao da se to udruženje već desetak godina zalaže za rešavanje problema pristupa velikih brodova Veneciji i da je zato zadovoljan što je Vlada obećala da će naći trajno pristanište za njih.

Zasad nije jasno kako će zabrana uticati na letošnje itinerere brodova za krstarenje.

BONUS VIDEO Voz budućnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar