Foto: AP Photo/Marwan Ali

Nova procena Svetskog programa za hranu (WFP) pokazuje da rekordnih devet miliona ljudi u tri regiona pogođene sukobima u severnoj Etiopiji pati od akutne gladi.

Istraživanje Ujedinjenih nacija sprovedeno u Tigreju pre izbijanja sukoba u novembru 2020. godine pokazivalo je da 93 odsto stanovništva ima dovoljno da jede. Sada, nekih 15 meseci nakon rata, UN izveštavaju da 83 posto stanovništva pati zbog nedostatka hrane, a skoro 40 posto je zahvaćeno teškom gladi.

PROČITAJTE JOŠ:

Svetski program za hranu navodi da je polovina trudnica i dojilja u Etiopiji pothranjena. Neimenovani portparol WFP-a izjavio je da nedostatak pravilne ishrane dovodi do male telesne beba pri rođenju, zaostajanja u razvoju i smrti majki.

Kako se rat u Tigraju proširio na severnu Etiopiju, glad se takođe proširila na susedne regione Amhare i Afara. Portparol WFP-a je rekao da borbe i raseljavanje izazvano sukobima podižu stopu gladi i neuhranjenosti do opasnih nivoa u tim regionima.

„Ishrana je sve siromašnija kako namirnice postaju nedostupne i porodice se oslanjaju gotovo isključivo na žitarice, dok ograničavaju veličinu porcija i broj obroka, jedu svaki dan šta god je dostupno kako bi se hrana dodatno proširila“, rekao je portparol.

Bonus video: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar