Foto:EPA-EFE/Rayner Pena

Međunarodna misija za utvrđivanje činjenica pri Savetu UN za ljudska prava, istražila je slučajeve ubistava, mučenja, nasilja i nestanaka u zemlji, za koje navodi da su umešani predsednik Nikolas Maduro i drugi najviši zvaničnici. Istražitelji Ujedinjenih nacija optužili su vladu Venecuele da je "počinila nečuvena kršenja" koja predstavljaju zločine protiv čovečnosti, prenosi BBC.

Tim UN-a naveo je u izveštaju da su venecuelanske bezbednosne službe od 2014. godine bile angažovane u sprovođenju sistematskog nasilja, čiji je cilj suzbijanje političke opozicije, te generalno terorisanje stanovništva.

„Predsednik Maduro, ministri unutrašnjih poslova i ministri odbrane ne samo da su bili svesni zločina, već su izdavali naređenja, koordinirali operacije i snabdevali resurse“, navodi se u izveštaju.

„Misija je pronašla razumne osnove da veruje da su venecuelanske vlasti i snage bezbednosti od 2014. godine planirale i izvršile ozbiljna kršenja ljudskih prava, od kojih neka – uključujući samovoljna ubistva i sistematsku upotrebu torture – predstavljaju zločine protiv čovečnosti“, izjavila je predsedavajuća misije Marta Valinjas.

„Ovi zločini su koordinirani i počinjeni u skladu sa državnom politikom, uz znanje ili direktnu podršku zapovednika i visokih državnih zvaničnika“, navodi se dalje u izveštaju.

Tipična operacija može uključivati „podmetanje oružja na području za koje se smatra da je lojalno opoziciji, a službe bezbednosti onda ulaze u to područje i pucaju u ljude iz neposredne blizine, ili ih zadržavaju, muče i ubijaju“.

Izveštaj je takođe proučio nasilan odgovor na opozicione proteste i mučenje ljudi koji su privedeni tokom demonstracija.

Istražitelji su zaključke doneli nakon razmatranja 223 slučaja. Rekli su da je skoro 3.000 drugih potvrdilo „obrasce kršenja i zločina“.

Izveštaj će biti predstavljen državama članicama Saveta UN za ljudska prava sledeće nedelje, kada će Venecuela imati priliku da odgovori.

UN su pozvale Venecuelu da spreči dalje kršenje zakona, te odgovorne privede pred lice pravde.

Venecuelanski ambasador u UN opisao je misiju kao „neprijateljsku inicijativu“, prenosi BBC.

Ambasador Žorž Valero rekao je prošle godine da je akcija UN bila deo kampanje koju predvode SAD, te je timu UN-a zabranjeno putovanje u zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar