Irina Slavina
Foto: Facebook / East2West News / Profimedia

Ruska novinarka Irina Slavina zapalila se ispred lokalne stanice policije u gradu Niži Novgorod dan nakon što joj je policija pretražila stan.

Pre očajničkog čina, Slavina, koja je preminula od opekotina, postavila je na Fejsbuku poruku: „Tražim od vas da krivite Rusku federaciju za moju smrt“.

Slavina je glavna i odgovorna urednica Koza Presa, malog lokalnog medija koji se reklamira kao medij „bez cenzure i bez naredbi ‘odozgo'“.

Pročitajte još:

Dan pred smrt, Salina je napisala na Fejsbuku da su joj policijski inspektori pretražili stan u potrazi za „brošurama, lifletima i računima“ opozicione grupe Otvorena Rusija koju finansira kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Prema njenim rečima, policija je zaplenila njene beležnice, laptop i druge uređaje, kao i ćerkin laptop i mobilni telefon njenog supruga.

Irina Slavina
Foto: Mikhail Solunin / TASS / Profimedia

Ruska opozicija navodi da je Slavina bila pod pritiskom vlasti zbog svojih aktivnosti.

„Proteklih godina bezbednosni zvaničnici su je stalno progonili zbog njenih aktivnosti“, rekao je opozicionar Dmitri Gudkov.  „Užasna smrt“, naveo je glavni ruski opozicionar Aleksej Navalni. „Izmislili su lažnu optužnicu protiv nje. I to je dovelo do ovoga“, dodao je on.