Foto:Shutterstock

Malezijski umetnik Fahmi Reza priveden je danas zbog toga što je napravio muzičku plejlistu koja navodno vređa kraljicu Tunku Aziza Amina Maimuna Iskandariju, što grupe za zaštitu prava osuđuju kao ugrožavanje slobode govora.

Pročitajte još:

Policija je saopštila da je umetnik postavio Spotifaj plejlistu sa pesmama koja sadrži reč ‘ljubomora’, sa fotografijom kraljice. To je aluzija na komentar na kraljičinom Instragram nalogu koji je postavio pitanje jesu li svi kuvari u palati vakcinisani, navodi Rojters.

Kako prenose lokalni mediji, kraljičin Instagram nalog odgovorio je pitanjem da li je pratilac ljubomoran, što je izazvalo haos na društvenim mrežama.

„Fahmi, protiv koga se vodi istraga u skladu sa malezijskim zakonima o pobuni i komunikacijama, takođe je objavio link do liste pesama na svom nalogu na Fejsbuku“, rekao je direktor policijske krivične istrage Huzir Mohamed.

„Umetnik je pušten uz policijsku kauciju u subotu uveče“, rekao je njegov advokat Lohendra Nadaraja, dodajući da nije jasno da li će i kada biti optužen.

Fahmi je jednom bio osuđen na zatvor u Maleziji zbog prikazivanja bivšeg premijera Nadžiba Razaka kao klovna, mada mu je kazna kasnije umanjena.

Njegovo hapšenje dolazi usred sve veće zabrinutosti grupa za zaštitu prava zbog represija pod premijerom Muhijdinom Jasinom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)