Foto: Twitter/Franak Viačorka

Na sajtu Radio-televizije Belorusije (BT) večeras su se umesto uobičajenih vesti pojavili kadrovi sa protesta opozicije širom zemlje na kojima se vidi kako policija primenjuje silu. Odgovornost je preuzela hakerska grupa „Sajber partizani“.

U sastav RTV ulazi i kanal „Belorusija 1“, a večeras su emisije koje se direktno emituju bile nedostupne. U retkim trenucima kada je na sajtu bilo moguće pogledati video prilog umesto uobičajenog programa emitovani su snimci sa ulica na kojima se vidi kako policija oštro postupa prema demonstrantima.

Pres služba TV nije za sada komentarisala ovaj događaj, dok je grupa hakera objavila post na kanalu Telegram koji sugeriše da su oni odgovorni.

Sličnih problema je bilo i na sajtu drugog državnog TV kanala ONT.

Hiljade demonstranata ponovo se danas okupilo na ulicama Minska u znak protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka. Beloruska policija brutalno je privela više od 70 ljudi, uglavnom žena.

 

Prema najnovijim informacijama Grupe za ljudska prava “Viasna”  nadležni organi pustili su na slobodu četiri od pet novinara koji su uhapšeni na protestima, prenosi agencija TAS.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar