Igor Levčenko Foto: Anđela Krstović/Nova.rs, Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia, SERGEI ILNITSKY/EPA

Ukrajinska vojska zvanično je otpočela kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, čiji je glavni cilj da natera rusku vojsku da počne da se povlači iz te oblasti i samog grada Hersona. Igor Levčenko, ukrajinski vojni stručnjak i bivši savetnik brojnih poslanika i političara, za portal Nova.rs otkriva detalje konstraofanzive koja bi mogla da dovede do preokreta na frontu.

„Sa čisto vojne tačke gledišta, važno je da se protivničke sile oteraju sa desne strane Dnjepra u Hersonoskoj oblasti. Da im se odseče logistička dostava, a onda je vreme da se pređe na levu stranu Dnjepra. Ta operacija ima smisla vojno i strateški, da se njihove jedinice odvoje od glavnine vojske, izoluju, proteraju, a onda ukrajinska vojska može da pređe na levu stranu Dnjepra“, kaže vojni ekspert za naš portal.

Grafika: Slađana Đermanović

Kada je reč o relativnom zastoju borbi u Hersonskoj oblasti u proteklih par nedelja, on smatra da je neophodno priznati da je Rusija jak protivnik, ali da postoji šansa za ukrajinske borce.

„Moramo da priznamo da je naš protivnik jak i da po brojnosti i oružju prevazilazi ono čime raspolaže Ukrajina. Onda je cilj da se protivnik izbori, izmuči i da mu se potroše resursi. Tako izmorenog onda možemo da idemo u kontraofanzivu, tako nalaže čista vojna logika i moje iskustvo“, ističe on.

Sporni referendumi

Vlasti u Moskvi već duže vreme najavljuju referendume o pripajanju pojedinih ukrajinskih teritorija Rusiji, a jedna od njih je i Hersonska oblast. Prema tvrdnjama Kremlja, veći deo stanovništva ove, i nekoliko drugih oblasti – želi da bude deo Rusije. Slična situacija dogodila se na Krimu 2014. godine, ali naš sagovornik smatra da ta taktika neće biti uspešna kada je reč o Hersonu.

Ukrajina Rusija rat Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak

„Treba razumeti da naš neprijatelj nije previše inventivan u svojim taktikama. Sa taktikom sa Krima o referendumu su došli i u Herson, ali najavljuju referendume i u drugim oblastima. Ja mislim da je sve to delo FSB-a, ali problem sa Hersonom je činjenica da stanovništvo od samog početka protestuje protiv okupacije i okupatora, oni ne žele referendum i da budu deo Rusije. Protesti su se sada smanjili, ali slične stvari se najavljuju u Zaporoškoj i Mikolajevskoj oblasti, ali primećuje se da oni stalno najavljuju referendum, pa se predomisle i odlože ga. Teško da u situaciji kada postoji operacija oslobađanja Hersona te vlasti mogu da organizuju referendum“, smatra Levčenko.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Istovremeno, akcije ukrajinske vojske zavisiće striktno od situacije na terenu, imajući u vidu da je cilj očuvanje što više života.

„Komanda ukrajinske vojske želi da sačuva što više života vojnika, da ih ne baca u vatru u napad koji će dovesti do mnogo žrtava. Zato je glavni fokus na artiljeriji i raketiranju, posebno sistemu HIMARS, sa idejom da se protivnik natera da se sama povuče na levu stranu Dnjepra“, objašnjava sagovornik Nove.

Upitan koliko dugo može da potraje operacija čiji je cilj „iscrpljivanje“ protivničke strane, Levčenko kaže da je u ishod ove bitke značajno upletena zvanična Moskva.

Grafika: Slađana Đermanović

„Mogu Rusi da se pregrupišu, ali odluka o povlačenju je ovde politička. Svaki veći gubitak na fronut može da ima negativnu poruku kod kuće – u Rusiji. Ne samo na vojne komandante, već i na javno mnjenje. Mislim da će Rusija i po cenu velikog broja žrtava da se održi u Hersonu, samo da izbegne tu vrstu negativnog poraza. Sa druge strane, može da dođe i do toga da opada moral i jedna grupa pobegne sa fronta, a da svi ostali krenu za njima kao lavina“, zaključuje sagovornik Nove.

BONUS VIDEO Ruski vojnici u šumi u Gostomelu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare