Viktor Medvedčuk Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski sud naložio je da Viktor Medvedčuk, lider proruske političke partije, bude u pritvoru bez kaucije pošto su ga ukrajinski specijalci ponovo uhvatili u utorak.

U sudskom postupku u Ličakovu, tužioci su primetili da je Medvedčuk uhapšen i stavljen u kućni pritvor 10. januara, ali je otkriveno da je pobegao 26. februara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u utorak na Fejsbuku objavio fotografiju Medvedčuka, koji ima bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, s lisicama posle hapšenja.

Zelenski je kasnije predložio razmenu Medvedčuka za ratne zarobljenike koje drže ruske snage.

Kremlj je odbio ponudu Kijeva, a portparol Dmitrij Peskov je rekao novinarima da „Medvedčuk nije ruski državljanin i da nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom (u Ukrajini)“.

On je, međutim, dodao da će Moskva „nesumnjivo pratiti sudbinu Medvedčuka“.

Viktora Medvedčuka su agenti ukrajinske služe bezbednosni uhvatili u utorak dok je pokušavao da pobegne u Rusiju. Bio je u kućnom pritvoru zbog sumnje za izdaju, ali je pobegao kada je Rusija izvršila invaziju krajem februara.

Medvedčuk, koji je predvodio stranku Opoziciona platforma – Za život, koja se zalagala za bliske veze s Rusijom, uhapšen je prošle godine pod optužbom za izdaju i finansiranje terorizma.

Medvedčuk (67) negira optužbe i naziva ih politički motivisanim.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

Bonus video: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar