Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Visoki ukrajinski zvaničnici tvrde da se ruski predsednik Vladimir Putin priprema za veliku ofanizivu u novoj godini, uprkos tome što je Rusija zabeležila niz neuspeha na frontu poslednjih meseci.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je poručio da se Ukrajina sada može uspešno odbraniti od ruskih raketnih napada usmerenih na ključnu infrastrukturu, naročito od napada na energetsku mrežu. Ipak, Reznikov ističe da postoje dokazi koji sugerišu da Kremlj priprema novu ofanzivu, prenosi Index.hr.

Komentari ukrajinskog ministra odbrane su slični tvrdnjama koje su već izneli brojni ukrajinski zvaničnici, uključujući ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, zvaničnika oružanih snaga Valerija Zalužnog i načelnika kopnenih snaga Oleksandra Sirskog, prenosi Gardijan.

„Polovina mobilisanih još uvek prolazi obuku“

Dok Reznikov očekuje da će ofanziva biti pokrenuta u februaru, drugi visoki zvaničnici veruju da bi do nje moglo doći već u januaru. Ukrajinski ministar odbrane se osvrnuo i na delimičnu mobilizaciju 300 hiljada ruskih vojnika. Sugerisao je da se polovina mobilizovanih, često nakon minimalne obuke, koristi za borbena delovanja na frontu, dok se ostatak temeljnije priprema za buduće ofanzive.

PROČITAJTE JOŠ:

„150 hiljada vojnika mobilizovanih u drugoj fazi je započelo svoju obuku u različitim kampovima. Regrutovanim vojnicima će trebati najmanje tri meseca da se pripreme. To znači da će Rusi započeti sledeći talas ofanzive verovatno u februaru, kao prošle godine. To je njihov plan”, kazao je.

Reznikov očekuje da će Rusija nastaviti da mobiliše svoje građane i nakon što je sprovedena delimična mobilizacije. Strategiju ruskih zapovednika opisuje kao „mašinu za mlevenje mesa“, pri čemu je cilj poslati što veći broj ljudi na front kako bi se većom brojnošću snaga osigurale vojne pobede.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar