Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik objavio je na Tviteru sliku puža sa zalepljenim metkom, ismevajući nemačku vladu zbog odlaganja vojnih isporuka.

„Nemačko oružje za Ukrajinu je već na putu. Upravo me je zgrabio član kijevske vlade. Dobro, Rusija ne sme da dobije rat“, napisao je Melnik.

Podsećamo, Nemačka je oklevala da pošalje Ukrajini oružje, zbog čega su i Kijeva nedeljama kritikovali najjaču zemlju EU.

Nemačka je promenila stav i odobrila isporuku oružja Kijevu, a prema posednjim najavama iz Berlina, prvih 15 tenkova „Gepard“ trebalo bi da stigne u Ukrajinu u julu.

Pročitajte još:

„Gepard“ ima dva topa kalibra 35 milimetara i koristi se u borbi protiv aviona i helikoptera na visinama do 3.500 metara, kao i protiv lako oklopljenih ciljeva na zemlji, preneo je Dojče vele. To znači da on može da se koristi i za odbranu i u napadu. „Gepard“, međutim, ne bi imao šanse protiv borbenog tenka, zbog toga što su mu topovi relativno malog kalibra.

Ima radijus kretanja od oko 550 kilometara, a može i da se kreće kroz vodu, bez posebne dodatne opreme.

„Gepard“ se proizvodi od 1976. godine, a ono što je važno za misiju u Ukrajini jeste da je naoružanje „Geparda“ između ostalog razvijeno i za borbu protiv oklopnih jurišnih helikoptera, kao što je sovjetsko-ruski Mi-24.

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Ruska vojska u akciji čiščenja Azovstala

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare