Foto: Profimedia/Reuters/EPA

Sjedinjene Države su Ukrajini dostavljale informacije koje su pomogle snagama ove okupirane zemlje da ubiju mnoge ruske generale, piše "Njujork tajms" pozivajući se na izvor visokog američkog zvaničnika. NYT piše da je deo tajnih napora Bajdenove administracije bio da pruže Ukrajini obaveštajne podatke na frontu u stvarnom vremenu.

Vašington je, navodno, Ukrajini dostavio detaljne informacije o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokacijma na kojima se nalaze, kao i druge detalje o ruskom mobilnom vojnom štabu.

Pročitajte još:

Ukrajina je te informacije kombinovala sa sopstvenim obaveštajnim podacima i u odnosu na njih pripremala artiljerijske i druge napade u kojima su ubijeni ruski vojnici.

Obaveštajni podaci takođe uključuju prognoze kretanja ruskih trupa, a prikupljene su iz nedavnih američkih procena tajnog plana vezanog za borbe koje će Moskva voditi u Donbasu u istočnoj Ukrajini.

Iako nije poznato tačan broj ruskih generala koji su ubijeni uz pomoć obaveštajnih podataka koje su ukrajinskim snagama Sjedinjene Države, do sada je na frontu ubijeno ukupno 12 ruskih generala.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare