Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandro/ AFP / AFP / Profimedia/Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia/Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Ukrajinci širom zemlje se pripremaju za potencijalno žestok ruski napad tokom vikenda dok obe strane pojačavaju borbe uoči Dana pobede u Rusiji, praznika kojim se obeležava pobeda Sovjetskog Saveze nad nacističkom Nemačkom. Smatra se da bi ovo mogla da bude prekretnica u ofanzivi Moskve u Ukrajini.

U svom sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, pozvao je građane da poštuju lokalni policijski čas, pošto se njihova zemlja suočava sa sve većom pretnjom od ruskih napada.

„Molim sve naše građane – posebno ovih dana – da ne ignorišu sirene za vazdušni napad“, rekao je on. „Molim vas, ovo je vaš život, život vaše dece“, naveo je.

Ruski udari su sve učestaliji u istočnom regionu Donbasa, pošto Moskva kreće da zauzme i uništi ukrajinske jedinice u i oko Kramatorsk i Severodonjeck, pa čak i na mestima udaljenim od bojnog polja poput malog sela Malotaranivka, koje je granatirano preko noći, prenosi Njujork tajms.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinska vojska je takođe pojačala ofanzivu za odbranu Harkova, grada na severoistoku zemlje udaljenog oko 40 kilometara od ruske granice. Ona teži da izbaci ruske artiljerijske jedinice iz dometa u narednim danima, kažu analitičari Ruske snage su pojačale napade na severoistoku u subotu u pokušaju da osujete ukrajinsku ofanzivu.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo u subotu da je njena vojska preno noći napala veliki „vojni objekat“ u blizini železničke stanice Bohoduhiv kod Harkova. U tom objektu je bila smeštena velika količina vojne opreme koju su SAD i evropske zemlje slale Ukrajini. Borbe su ostavile velike broj ukrajiskih gradova u takozvanoj „sivoj zoni“, zaglavljene između ruskih i ukrajinskih snaga. Oni su izloženi čestom granatiranju.

Skromni dobici sa obe strane simbolizuju sukob koji postaje rat iscrpljivanja, zacrtan upornim manevrima napred-nazad koji se često fokusiraju samo na jedno po jedno selo. Zelenski je u petak rekao da se pregovori o miru između Rusije i Ukrajine ne mogu nastaviti sve dok se ruske snage ne vrate na pozicije koje su držale pre invazije Moskve.

U međuvremenu, samo 1.200 kilometara udaljeni od Moskve, ukrajinski vojnici se spremaju da se suprotstave trupa ruskog predsednika Vladimira Putina u opkoljenom Marijupolju, gde se stotine civila kriju u čeličani Azovstal kako bi spasili svoje živote.

Ruska vojska, tenk, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Prvi zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevhen Jenjin upozorio je da je simbolični datum Dana pobede kao „crveni bik“ za Putina, koji „očajnički pokušava da obezbedi pobedu, dodajući da se, dok svet pamti žrtve rata, Rusija „sprema da igra preko kostiju u Marijupolju“.

Kličko pozvao građane da ostanu u kućama na Dan pobede

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ostanu u kućama od nedelje do ponedeljka u vreme kada Rusija obeležava Dan pobede, pošto su zapadni zvaničnici izdali upozorenje da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao zvanično da objavi rat Ukrajini 9. maja, na simboličan dan za Rusiju, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako gradonačelnik Kijeva formalno ne uvodi policijski čas, u to vreme neće biti organizovani događaji, prema objavama na njegovim društvenim mrežama, preneo je CNN.

On je rekao da će u gradu biti pojačano patroliranje.

„Ako neko želi da ode da položi cveće može to da uradi samostalno… Obratite pažnju i pridržavajte se ratnih bezbednosnih pravila“, istakao je Kličko.

„Takođe vas molim da ne ignorišete signale vazdušnog upozorenja i odmah se sklonite. U narednim danima postoji velika verovatnoća raketnog granatiranja u svim regionima Ukrajine. Budite svesni i vodite računa o sopstvenoj bezbednosti!“ upozorio je Kličko.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare