Ukrajina, Kijev, rat
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ruske trupe, uprkos superiornosti vojne opreme još uvek nisu uspele da pokore Kijev - glavni grad Ukrajine. Rusi se trenutno suočavaju sa kontranapadom od strane Ukrajinaca, koji su teškim artiljeskim borbama zadržali ruske snage na obodima prestonice.

Prema poslednjim informacijama, ukrajinska vojska je u ranim jutarnjim časovima pokrenula kontranapad na ruske snage da bi odbranila glavni grad Kijev, saopštio je ukrajinski javni servis citirajući savetnika ministra unutrašnjih poslova.

Pročitajte još:

„Noć je bila prilično teška, ali generalno možemo reći da je ukrajinska vojska izvršila kontranapad kod Kijeva. Postrojili smo pet tenkova. Ujutro su se čule artiljerijske borbe u Kijevu na zapadnoj periferiji. Sada se vode borbe. Još nema detaljnijih informacija“, rekao je Vadim Denisenko.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je redovni jutarnji izveštaj stanja u zemlji u kojem se navodi da je napredovanje ruskih trupa usporeno.

U izveštaju se još navodi da je napredovanje ruske vojske u pravcu Kijeva obuzdano, kao i da u istočnom delu zemlje odbrambene snage nastavljaju da odvraćaju rusku ofanzivu u Donjecku, Slobožanskom i delovima Tavrijskog operativnog okruga. Na jugu se nastavlja odbrana luke Marijupolj.

Procena britanskog ministarstva odbrane

Ukrajinske tvrdnje potvrđuje i objava ministarstva obrane Velike Britanije koje je saopštilo je da je velika kolona ruskih trupa severozapadno od Kijeva postigla mali napredak u više od nedelju dana i da trpi kontinuirane gubitke, kao i da je intenzitet ruskih vazdušnih aktivnosti manji.

Podsetimo, tokom protekla dva dana ukrajinski borbeni avioni i protivvazdušne jedinice uništile su četiri aviona Su-25 i dva ruska helikoptera. Takođe je značajno povećan broj slučajeva dezerterstva i pljačke.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Rusi gađali dečju bolnicu u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram