Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski istražni biro objavio je u sredu da sumnjiči bivšeg predsednika Petra Porošenka za nezakonito delovanje 2018. u slučaju povezanim sa stranom obaveštajnom službom. Porošenko, koji je postao poslanik nakon poraza na predsedničkim izborima prošle godine, kaže da je slučaj povezan s imenovanjem zamenika šefa strane obaveštajne službe i smatra da su optužbe politički motivisane.

Istražni biro Ukrajina objavio je da je bivši predsednik osumnjičen za „izdavanje očigledno kažnjivog naloga“ kada je „uveravao službenika da prekorači svoje i službene ovlašćenja“, ali ne navodi više detalja.

„Trenutno se rešava pitanje određivanja pritvora osumnjičenom“, dodaje se u saopštenju.

Pokrenute su istrage u više od 10 različitih slučajeva protiv Porošenka.

Bivši ukrajinski predsednik odbacuje sve optužbe i tvrdi da su one deo političke kampanje protiv njega.

Predsednik Volodimir Zelenski koji je pobedio Porošenka na izborima 2019., obećao je u predizbornoj kampanji da će podsticati istrage protiv visokih zvaničnika u prethodnim administracijama.

„Ovo što se sada događa nema nikakve veze s vladavinom prava, demokratijom ili istragom. Ovo su dvostruki standardi, maltretiranje opozicije i optužbe protiv vođe opozicije“, napisao je Porošenko na Fejsbuku.

Istražni biro u maju je objavio i da istražuje uvoz 43 slike poznatih umetnika u Ukrajinu koje su se nalazile u Porošenkovoj kolekciji.

Porošenko je rekao da je slike uvezao legalno u zemlju i da je ličnoplatio sve poreze i carinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar