Foto: EPA/EFE

Australijski snajperista Trevor Kjeldal poznat kao "Nindža" poginuo je u borbi protiv ruskih snaga u na frontu u Donbasu.

Kjeldal je u Ukrajinu došao ranije ove godine, a bio je veoma cenjen i voljen među pripadnicima trupa.

Inače, kada se pogledaju njegove objave na društvenim mrežama zaključuje se da je već bio ranjen u julu, ali se na front vratio već u septembru,

Njegovi prijatelji naglašavaju da nije planirao da se vraća u Australiju i da je želeo da ostane u Ukrajini dok se rat ne završi.

Veruje se da je služio u 49. bataljonu „Izbor Karpata“ ukrajinske vojske. Čvrsto je verovao da se situacija okreće u korist Ukrajine i da će ona izaći kao pobednik.

Njegovu smrt je potvrdilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine, koje kaže da će pružiti pomoć oko sahrane njegovoj porodici.

Kjeldal nije jedini stranac koji je život ostavio na frontu

Inače, pre Kjedala na frontu je poginuo i 23-godišnji Džejms Greg iz Vašingtona, koji je bez vojnog iskustva otišao na front. Navodno je samo spakovao stvari, iskrao se iz kuće i otišao u rat.

Pročitajte još:

Greg se borio na prvoj liniji sa Međunarodnom legijom u Ukrajini – koja se sastoji od stranaca i deluje pod komandom ukrajinskih oružanih snaga.

Veruje se da je Greg poginuo na severoistoku Ukrajine kada su vojnici Međunarodne legije bili pod artiljerijskom paljbom poslednje nedelje oktobra.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar