Gasprom Gazprom
Gasprom Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ukrajina je pozvala danas SAD i Nemačku da uvedu sankcije ruskom Gaspromu, optužujći kompaniju da koristi energiju kao oružje, nakon što je ruski energetski gigant počeo da primenjuje sporazum s Mađarskom o isporukama gasa rutom koja zaobilazi Ukrajinu.

Pročitajte još:

Prema uslovima dugoročnog gasnog ugovora sklopljenim sa Budimpeštom, koji je danas stupio na snagu, Gasprom više neće isporučivati gas Mađarskoj preko Ukrajine već će ga slati preko Srbije i Austrije.

To Ukrajinu lišava prihoda od tranzitne takse i takođe znači da više ne može reverzibilnim putem da uvozi gas preko Mađarske, što je činila od 2015. kao način da ne kupuje gas direktno od Rusije.

Veze Kijeva sa Moskvom su u krizi od pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Jurij Vitrenko, šef ukrajinskog Naftogaza, pozvao je Vašington i Berlin da poštuju, kako je naveo, obećanja o odlučnom reagovanju prema Moskvi, data u okviru dogovora o prevazilaženju suprotnih stavova SAD i Nemačke o gasovodu Severni tok 2.

„Kremlj ovo radi namerno. To čak nije ni zveckanje sabljom, već očigledno korišćenje gasa kao oružanog sredstva“, napisao je Vitrenko na Fejsbuku.

Dodao je da se u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Država i Nemačke navodi da bi, u slučaju da Kremlj instrumentalizuje gas kao oružano sredstvo, Moskva naišla na odgovarajući odgovor, aludirajući na sporazum između dve strane o Severnom toku 2, koji je postignut u julu.

„Sada čekamo uvođenje 100-procentnih sankcija podružnici Gasproma, operatoru Severnog toka 2“, napisao je Vitrenko.

BONUS VIDEO: Vetropark

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare