Foto:Foto:printscreen/facebook/UDAR.Goloseevsky; ; Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ukrajina sumnja da je Rusija otrovala suprugu šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) generala Kirila Budanova, rekao je za Frans pres portparol te službe.

„To je glavna pretpostavka“ rekao je Andrij Jusov i dao uveravanje da se radi o namernom trovanju teškim metalima kao što su živa i arsen, a ne o nesrećnom slučaju.

Portparol je ranije danas rekao da je supruga šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe generala Budanova, Marijana Budanova otrovana teškim metalima. On je rekao i da je još nekoliko zaposlenih u agenciji imalo blage simptome trovanja.

On je rekao da je izvesno Marijana Budanova bila meta a ne njen suprug jer je do njega „nemoguće direktno stići“.

Portparol je rekao da je Budanova u bolnici više od nedelju dana, a da nemoguće utvrditi datum trovanja jer je možda trajalo duže vreme. Potvrdio je informacije medija prema kojima su tragovi teških metala otkriveni kod više saradnika vojne obavštajne službe, ali nije dao više detalja.

Po ranijim izveštajima medija, Budanova se leči od trovanja teškim metalima i da su analize pokazale da ima tragove teških metala koji se ne koriste u svakodnevnom životu, ni u delovanju vojske.

„Njihovo prisustvo može da ukazuje na namerni pokušaj trovanja“, rekao je jedan izvor obaveštajne službe, preneo je informacioni portal Babel.

Drugi izvor je rekao da izgleda da je otrov unet sa hranom. Ona se osećala loše i onda su napravljene analize koje su pokazale trovanje, naveo je taj izvor dodajući da se sada oseća bolje i da je završila prvu fazu lečenja.

General Budanov koji vodi Glavni direktorat obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane imao je ključnu ulogu u planiranju i ponekad izvođenju glavnih vojnih operacija protiv ruskih snaga tokom ruske invazije na Ukrajinu započete februara 2022. godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

***

BONUS VIDEO: Svet zgrožen dešavanjima u Gazi: Zbog ovog rata je čak u Ukrajina otišla daleko u drugi plan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar