Foto: EPA-EFE/AL DRAGO / POOL; EPA-EFE/Oliver Contreras/Sipa USA/POOL; Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajina je, čini se, u nikada većem problemu od početka rata u februaru 2024. godine. Amerika ozbiljno preti da ukine finansiranje Kijevu, zbog raskola među republikancima i demokratama u Kongresu. Ovo je za Ukrajinu ozbiljan udarac, zbog čega je predsednik Vladimir Zelenski otkazao svoje obraćanje kongresmenima.

Sjedinjene Američke Države će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, saopštila je direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang.

Ona je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za nastavak američke podrške Ukrajini porasla je nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

„Ne postoji magični lonac za finansiranje. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena“, upozorila je Jang.
Od 111 milijardi dolara koje je Kongres do sada odobrio za podršku Ukrajini, Ministarstvo odbrane je iskoristilo 97 odsto svog budžeta od 62,3 milijarde dolara za Ukrajinu, prema Beloj kući.

Stejt department je iskoristio 100 odsto od dobijenih 4,7 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Kijev independent.

„Ne možemo da dozvolimo Putinu da pobedi“, poručio je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongreda Majk Džonson nakon što je nedavno izabran na tu funkciju.

Stejt department je zajedno sa USAID-om iskoristio 100 odsto od 27,2 milijarde dolara namenjenih za ekonomsku i civilnu bezbednosnu pomoć, što uključuje programe poput humanitarnog deminiranja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

„Ovi programi su isto toliko neophodni za opstanak Ukrajine kao i vojna pomoć“, rekla je Jang i dodala da je pomaganje Ukrajini da se odbrani i obezbedi budućnost kao suverene,demokratske i prosperitetne nacije, „u interesu nacionalne bezbednosti SAD“.

Prema njenim rečima, SAD sada „nemaju novca da podrže Ukrajinu u ovoj borbi a podršku koju Ukrajina dobija od SAD ne mogu da preslikaju drugi“.

Republikanci u Senatu zapretili su da će blokirati pomoć početkom novembra ukoliko ne budu donete bezbednosne rezolucije na južnoj granici SAD, što bi dovelo do sukoba sa demokratama.

Iako je američki predsednik Džozef Bajden 16. novembra potpisao zakon o privremenoj potrošnji, čime je izbegao predstojeće zatvaranje vlade, pitanje nastavka pomoći Ukrajini ostalo je nerešeno.

Vladimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Alarmantna odluka Zelenskog

U jeku ovih događaja, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je razgovor s američkim kongresmenima zbog zastoja oko budućeg američkog finansiranja njegove zemlje. Virtuelni istupi u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa bili su zakazani za utorak, ali su otkazani u poslednji trenutak, piše BBC.

Do toga je došlo nakon što je jedan visoki ukrajinski zvaničnik upozorio da postoji opasnost od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Lider većine u Senatu Čak Šumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Vodeći demokrata u Senatu kaže da je ukrajinski predsednik zaokupljen nekim stvarima „u poslednjem trenutku“, ne dajući dodatne pojedinosti.

Predstavnik kancelarije Zelenskog Andrij Jermak rekao je ranije da postoji „velik rizik“ od ukrajinskog poraza ako izostane kontinuirana podrška SAD.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Biće teško održati iste pozicije i ljudima će biti zaista teško da prežive“, dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Vašingtonu.

Jermakova tmurna procena stigla je samo nekoliko sati pre nego što se Zelenski povukao iz zakazane videokonferencije s američkim senatorima tokom koje je trebalo da ih izvesti o ratnim naporima. Ambasada Ukrajine u Vašingtonu nije odmah odgovorila na upit BBC-ja o otkazivanju.

Do zastoja u finansiranju dolazi u trenutku kada se čini da su borbe na prvim linijama došle u pat-poziciju. Čini se da je protivofanziva Ukrajine na jugu usporena, dok se kijevske snage bore da zadrže uporište koje su uspostavile na istočnoj obali velike reke Dnjepar.