Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinske vlasti optužile su Rusiju da šalje afričke zatvorenike u Rusiji na prve linije fronta u Ukrajini.

To je navedeno dan posle saopštenja da je student iz Zambije poginuo u borbi dok je služio zatvorsku kaznu u blizini Moskve.

„(Predsednik Rusije Vladimir) Putin šalje afričke građane zatvorene u Rusiji u rat u Ukrajini“, napisao je na Tviteru portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Vlasti u Zambiji u ponedeljak su saopštile da je jedan od njihovih građana, Lemehani Natan Njirenda, preminuo 22. septembra u Ukrajini, dok je trebalo da bude u zatvoru u Rusiji. Zambija je od Rusije zatražila objašnjenje „o okolnostima pod kojima je državljanin Zambije, koji služi zatvorsku kaznu u Moskvi, mogao da bude regrutovan da se bori u Ukrajini i da izgubi život“.

Foto:profimedia.rs

Ruska diplomatija danas je kao odgovor saopštila da ispituje okolnosti smrti 23-godišnjeg zambijskog studenta.

„Afrikanci ne bi trebalo da ginu za Putinove nezdrave imperijalne ambicije“, rekao je Nikolenko.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajina optužuje šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina, bliskog Putinu, da je poslao na front nekoliko hiljada boraca regrutovanih direktno iz ruskih, uz obećanje da će dobiti velike plate i biti oslobođeni optužbe. Student iz Zambije proglašen je krivim za kršenje ruskog zakona u aprilu 2020. godine, saopštila je zambijska vlada ne navodeći druge detalje.

Student nuklearnog inženjerstva osuđen je na devet i po godina zatvora. Kaznu je služio u zatvoru na periferiji Moskve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar