Foto: REUTERS/Dmytro Smolienko

Neobično je u Ukrajini da vas vladini zvaničnicu pozovu na iznenadno putovanje, ali će se ispostaviti da je uobičajeno da o takvom putovanju dobijete veoma malo detalja, objavio je BBC u reportaži o organizovanom putovanju stranih novinara u ukrajinski grad koji trenutno izaziva najviše pažnje svetske javnosti - Zaporožje.

Glavni razlog za nedostatak informacija o iznenadnom putovanju je bezbednost, jer nije preterano mudro javno objaviti gde će ministar biti u određeno vreme, posebno kada je u toku rat, piše BBC.

„Odlučili smo da prihvatimo i uskoro smo se našli na aerodromu u blizini Kijeva, gde smo se sa drugim novinarima ukrcali u helikopter. U tom trenutku znali smo da nam je destinacija Zaporožje, a razlog posete rastuća opasnost od nuklearne elektrane koja se nalazi južno od grada. Trideset sekundi pošto je putovanje počelo, a mi uzleteli, ponuđene su nam tablete protiv mučnine. Da bi smo ostali neprimećeni, pilot je držao helikopter oko 10 metara iznad zemlje, povremeno zaobilazeći električne vodove“, napisao je u svojoj reportaži reporter BBC-ja Džejms Voterhaus.

On dodaje da su se pod njima nalazila beskrajna polja suncokreta, koje je smenila gusta šuma čiji vrhovi su skoro dodirivali klizače helikoptera.

„Kada sletite u Zaporožje iznenade vas dve stvari: pogled koji je više industrijski nego onaj u Kijevu, kao i zagađenje. Završili smo na parkingu supermarketa gde su pripadnici spasilačkih službi bili u žutim odelima. Obavljali su vežbu čišćenja u slučaju radioaktivnog zagađenja“, nastavlja reporter BBC-ja.

Parkin je i mesto na koje stižu Ukrajinci koji su uspeli da pobegnu iz teritorija okupiranih od strane ruskih snaga. Tu su redovi automobila puni ljudi i kofera.

Ekipa BBC-ja je u hladu zatekla Olenu, koja je stigla iz Energodara, mesta u kojem se nalazi nuklearna elektrane.

Foto: Shutterstock

„Jezivo je, veoma je jezivo, sve vreme je bombardovanje. Sve je više eksplozija i više nije bezbedno da se tamo ostane. Nisam htela da napustim kuću, ali nisam imala izbora“, ispričala je Olena.

Pošto nije mogla da spreči Rusiju da zauzme najveću nuklearnu elektranu u Evropi, Ukrajina se sada trudi da se pripremi za najgore, ako se desi, zaključuje BBC.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje još na početku rata, u martu, ali su zadržani ukrajinska uprava i zaposleni. U poslednjih mesec dana intenzivirani su napadi oko elektrane, a dve strane razmenjuju optužbe ko je odgovoran.

Rusija je odbila pozive Ujedinjenih nacija da se oko nuklearne elektrane uspostavi demilitarizovana zona.

****

BONUS VIDEO: Nuklearna elektrana Zaporožje nakon granatiranja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar