Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

„Ponovo sam razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kad je reč o sistemima protivvazdušne odbrane i municiji. Obraćam se državama članicama EU kako bih ih pozvao da identifikuju dostupnu opremu koja je Ukrajini potrebna“, naveo je Borelj na platformi X.

Harkov Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

On je naveo da na sledećem zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU, 22. aprila, „moramo da se okupimo uz opipljive obaveze i akciju“.

„Ukrajina ne može da čeka“, poručio je Borelj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kuleba je izjavio da ukrajinska strana zna gde se nalaze sistemi Patriot i radi na svim nivoima na jačanju ukrajinske PVO. Kuleba i Borelj razgovarali su o koracima koji su preduzeti u skladu sa uputstvima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za isporuku dodatnih sistema PVO Patriot za Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine na Telegram kanalu.

„Diplomatija ‘Patriot’ je u punom zamahu“, istakao je Kuleba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar