Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

"Ukrajinske snage su uverene da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu zemlje te da će sada moći brže da napreduje", rekao je jedan od komandanata. Ukrajina je u junu pokrenula kontraofanzivu, ali je dobro ukopana ruska odbrana pojačana minskim poljima usporila napredovanje ukrajinskih snaga na jugu, prema Azovskom moru.

Ukrajinski borci su u sredu podigli svoju zastavu u gradiću Robotinu, u južnoj oblasti Zaporožja, 10 kilometara južno od grada Orikovo na samoj liniji fronta.

„Nećemo ovde stati, sledeći na redu je grad Berdjansk. Svojim borcima sam rekao da naš cilj nije Robotino, naš cilj je Azovsko more“, rekao je jedan od komandanata, koji koristi ratno ime „Kombat“.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN, Profimedia

Robotino se nalazi na 100 kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i na 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja.

Oba grada se nalaze pod kontrolom ruskih snaga.

Moskva nije potvrdila da su ukrajinske snage ušle u Robotino.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Prošle nedelje američki zvaničnik je rekao kako se ne čini da će ukrajinske snage doći do Melitopolja i zauzeti ga, kako bi razdvojile ruske snage na jugu.

Predsednik Vladimir Zelenski brani ukrajinsku vojnu strategiju i odbacuje tvrdnje da su njegove snage previše raspršene, ponavljajući svoje uverenje da će vratiti svu teritoriju koja je pod ruskom okupacijom.

Pročitajte još...

Komandant Kombat tvrdi da su njegovi borci prošli glavne puteve koji su minirani te da sada mogu samo brže da idu napred.

Takođe je rekao da su ukrajinske snage ušle u područje u kojem se nalaze samo „ruske grupe za logistiku“ te da su na putu da oslobode „celu njihovu teritoriju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar