Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Ukrajina je pobedila ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, a takmičenje je održano u senci ruske invazije na Ukrajinu. Neizgovoreno pitanje koje se pojavilo od samog početka takmičenja jeste, da li će ova zemlja moći da bude domaćin sledećeg proleća, ako pobedi. Odmah se postavilo i pitanje koja zemlja bi mogla da zameni Ukrajinu i bude domaćin Evrovizije 2023. godine.

Pre ovog događaja, izvori bliski Evropskoj radiodifuznoj uniji, koja organizuje takmičenje, naznačili su da to nije situacija kojoj bi se radovali. Međutim, kada su ukrajinski reperi pobedi u subotu u Italiji, to pitanje je postala neminovnost o kojoj se mora raspravljati.

Takmičenje se svake godine održava u zemlji koja je prethodne godine pobedila. Do sada je Ukrajina bila rešena da se takmičenje održi kod njih sledeće godine. Posle emisije, pevač Kaluškog orkestra Oleh Psiuk je novinarima rekao: „Siguran sam da će sledeće godine, Ukrajina biti srećna da bude domaćin Evrovizije u novoj, integrisanoj i srećnoj Ukrajini“, prenosi variety.com.

Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je isto istakao u svojoj objavi na društvenim mrežama.

„Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu! Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! Po treći put u svojoj istoriji. I verujem – ne poslednji put“, naveo je on.

Istakao je da će jednog dana učesnici i gosti Evrovizije biti ugošćeni u ukrajinskom gradu Marijupolju, prenosi Gardijan.

Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

„U slobodnom, mirnom, obnovljenom Marijupolju! Hvala na pobedi Kaluškog orkesta i svima koji su glasali za nas. Naravno, naš pobednički akord u borbi sa neprijateljem nije daleko. Slava Ukrajini“, napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Gde će biti takmičenje sledeće godine?

Zvanično, Evropska radiodifuzna unija se neće oslanjati na to da li će Ukrajina biti u poziciji da bude domaćin sledeće godine, s obzirom da rat besni širom zemlje.

Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Tokom konferencije za novinare nakon emisije, izvršni supervizor Evrovizije Martin Osterdal je uručio Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije, paket dobrodošlice za Pesmu Evrovizije, koji se uručuje potencijalnoj zemlji domaćinu, kako bi se omogućilo da počne planiranje događaja sledeće godine.

Na pitanje časopisa Varajti da li je Ukrajina razmotrila koja bi zemlja umesto nje mogla da organizuje takmičenje, Skibinska je odgovorila: „Stvarno je prerano govoriti o svim ovim detaljima. Naravno, učinićemo sve što je moguće da se Pesma Evrovizije održi u mirnoj Ukrajini“.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, odluka o domaćinu za 2023. godinu će morati da se donose što pre. Zbog logistike oko događaja, koji zahteva da prostor veličine arene, koji mora da bude dostupan za generalne probe i takmmčenja, kao i finale – planiranje takmičenja za narednu godinu obično počinje od leta.

Ako Ukrajina nije u poziciji da bude domaćin, smatra se da su trenutni favoriti za preuzimanje takmičenja Poljska, koja je ukrajinski sused i Velika Britanija, koja ima bliske odnose sa Ukrajinom od početka rata. Predstavnik Velike Britanije je osvojio drugo mesto na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovzije, pa je to dodatni razlog da možda upravo ta zemlja organizuje takmičenje sledeće godine.

BONUS VIDEO: Muzej u Marijupolju u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare