Ranko Krivokapić Foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Rešenje kojim je bivši predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ostvarivao pravo na penziju u proteklih osam meseci je poništeno novim Rešenjem Fonda PIO od 24. avgusta ove godine, što znači da mu se ukida penzija i Krivokapić će Fondu PIO morati da vrati isplaćenih osam penzija, piše PCNEN. Krivokapić je imao drugu po visini penziji u Crnoj Gori koja iznosi oko 2.000,00 evra.

„Rešenjem Fonda PIO Crne Gore od 24.08.2021. godine poništeno je rešenje kojim je bilo priznato pravo na penziju bivšem predsedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću i odbijen je kao neosnovan njegov zahtev za priznavanje prava na starosnu penziju shodno odredbama čl. 108 Zakona o sprečavanju korupcije“, kazali su iz Fonda PIO odgovarajući na pitanja PCNEN-a.

Iz Fonda PIO dodaju da će nakon konačnosti ovog Rešenja pokrenuti postupak za naknadu štete i time tražiti povraćaj do sada osam isplaćenih penzija.

„U dispozitivu Rešenja o poništenju je navedeno da će ‘Odsek za normativno pravne poslove i poslove pružanja stručne pomoći pokrenuti postupak za naknadu štete pričinjene Fondu PIO Crne Gore“, taj regresni postupak će biti moguće pokrenuti tek nakon konačnosti ovog rešenja, kada ćemo zahtevati povraćaj osam nezakonito isplaćenih penzija“, objašnjavaju iz Fonda PIO .

Penzija Krivokapića oko 2.000 evra

„Da nije poništeno rešenje šteta po Budžet Fonda bi bila poprilična, ako se ima u vidu da se ovde radilo o drugoj po visini penziji u Crnoj Gori (ista je nešto malo manja od najveće penzije koja iznosi malo preko 2.000,00 evra)“, kazali su iz Fonda PIO.

Podnesene tri krivične prijave i pokrenut jedan disciplinski postupak

Podnesene su tri krivične prijave od kojih jedna protiv jednog ili više N.N. lica zaposlenih u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i dve protiv lica sa posebnim ovlašćenjima u Fondu PIO. Pokrenut je disciplinski postupak protiv donosioca rešenja i isto lice je suspendovano do eventualne obustave disciplinskog postupka ili zastare ili ukoliko u disciplinskom postupku bude utvrđeno da nije učinila povredu službene dužnosti“ napominju u Fondu PIO.

„Nova Uprava Fonda PIO ne samo da očekuje podršku ostalih institucija u rasvetljavanju ovoga slučaju i njegovom sudskom epilogu, već smatra da bi rešenje ovog slučaja moglo predstavljati meru pravde i pravičnosti u postupku ostvarivanja prava kod Fonda PIO“, kazali su iz Fonda, odgovarajući na pitanje PCNEN-a da li očekuju podršku ostalih institucija i sudski epilog iz Fonda PIO.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare