Foto: Tanjug/Hostages and Missing Families Forum via AP

Decu koju je Hamas uzeo kao taoce njihovi otmičari su "obeležili" opekotinama od užarenih izduvnih cevi motocikla, otkrile su porodice nedavno oslobođene dece talaca.

„Pričali su nam priče o tome kroz šta su prošli u Gazi. Priče su užasne“, rekao je Janiv Jakov, ujak 12-godišnjeg Jagila i 16-godišnjeg Ora, dvojice dečaka oslobođenih ove nedelje u okviru izraelskog sporazuma o prekidu vatre sa Hamasom.

„Svako dete koje je uzeo Hamas odvezli su na motoru i svako dete su uzeli, uzeli mu nogu i stavili je na auspuh tog motora, tako da imaju opekotine pa će biti obeleženi ako trče, ako pobegnu, kako bi mogli da ih pronađu“, rekao je Jakov tokom intervjua, prenosi Times of Israel.

Njegovi nećaci i druga deca koju su teroristi držali u zatočeništvu su takođe često premeštani sa mesta na mesto i drogirani.

„Tako su loše tretirani, ali barem su sa nama“, rekao je on.

Iskustvo Jagila i Ora bilo je samo jedno od mnogih koji su došli od rođaka dece koju je Hamas uzeo za taoce tokom njihovog krvavog napada na Izrael 7. oktobra. Od više od 200 talaca, veruje se da su oko 40 deca. Do sada je pušteno najmanje 32 mališana.

Foto: Tanjug/Hostages and Missing Families Forum via AP

Najmlađi, 10-mesečni Kfir Bibas, navodno je umro u zarobljeništvu Hamasa zajedno sa svojom majkom i četvorogodišnjim bratom. Teroristička grupa je tvrdila da su ubijeni u izraelskom granatiranju.

Dvanaestogodišnjeg Eitana Jahalomija pretukla je gomila građana Gaze kada je otet iz Izraela, rekla je njegova tetka Debora Koen, prenosi Rojters.

Kasnije su ga teroristi naterali da gleda grafičke snimke njihovih masakra u Izraelu, rekao je Koen.

Foto: Tanjug/Hostages and Missing Families Forum via AP

„Svaki put kada bi neko dete tamo zaplakalo, pretili su im oružjem da će ih ućutkati. Kada su stigli u Gazu, svi civili, svi su ih udarali“, rekla je ona u intervjuu za francusku TV BFM.

„Govorimo o detetu od 12 godina“, dodala je ona.

Emili Hend, devetogodišnjakinja koju je oslobodio Hamas, govorila je samo šapatom od svog povratka nakon što su je uslovili da ne pravi buku.

Foto: Tanjug/IDF via AP

„Morao sam da prislonim uvo uz njena usta da čujem. U zatočeništvu joj je rečeno da ne pravi buku. Možete videti užas u njenim očima“, rekao je njen otac Tomas Hend za CNN nakon njenog nedavnog puštanja na slobodu.

Druga devojčica koja je držana sa Emili, 13-godišnja Hila Rotem Šošani, takođe govori samo prigušenim glasom, prema njenoj porodici.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnoga deca su izjavila da su držana pod zemljom u Hamasovom složenom sistemu tunela tokom svog zatočeništva, gde su se hranila malim porcijama pirinča i pita hleba.

Sporazum o prekidu vatre počeo je 24. novembra nakon što je Hamas pristao da oslobodi 50 talaca u zamenu za četvorodnevno primirje i oslobađanje 150 zatvorenika.

Hamas je dobio opciju da produži primirje za još jedan dan za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar