Turska policija uhapsila je osobu za koju se sumnja da je postavila bombu koja je eksplodirala u pešačkoj zoni u centru Istanbula u nedelju, pri čemu je poginulo najmanje šest, a povređene su na desetine ljudi.

Bomba je eksplodirala u nedelju oko 16.20 po lokalnom vremenu u aveniji Istiklal, ulici sa brojnim kafićima, restoranima, bioskopima i prodavnicama.

Prema trenutno dostupnim podacima, u eksploziji je poginulo najmanje šest osoba, a povređena je 81 osoba, od kojih dve teže.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je „kukavički napad“ u nedelju. Prve informacije upućuju na zaključak da je u pitanju terorizam“, rekao je Erdogan.

On nije pomenuo ko bi mogao da stoji iza napada, ali je istakao da „miriše na terorizam“.

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je u ponedeljak ujutro, prema izveštaju državne televizije TRT, da je policija uhapsila osobu koja je postavila bombu.

Osumnjičeni je osoba povezana sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), a ministar Soilu je pretio osvetom, saopštio je TRT.

PROČITAJTE JOŠ

Prema pisanju Anadolije, Sojlu je objavio da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je postavila bombu, ali nije naveo kog je pola.

Iako nije otkrio identitet osumnjičenog, ministar policije je rekao da je privedeno još 21 lice koje se dovodi u vezu sa eksplozijom i potvrdio da prvi nalazi istrage upućuju na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji PID.

U EU i SAD PKK ima status terorističke organizacije, napominje agencija dpa.

Sojlu je otkrio da je preliminarna istraga pokazala da je naređenje za napad stiglo iz Sirije.

– Naša procena je da je naređenje za napad stiglo iz Ajn al-Araba u severnoj Siriji, gde ima sedište PKK/IPG, rekao je on.

Iako Sojlu nije izneo više detalja o bombašu, potpredsednik Fuat Oktaj, koji je posetio mesto eksplozije, spomenuo je da bi bombaš mogla biti žena.

Ministar pravde Bekir Bozdag je takođe izjavio da je žena sedela na klupi na ulici više od 40 minuta, a da je do eksplozije došlo samo nekoliko minuta nakon što je ustala.

Avenija Istiklal bila je i meta terorističkog napada 2016. godine, kada je bombaš samoubica ubio četiri osobe, a ranio 39. Turska vlada je tada saopštila da je napadač povezan sa grupom Islamska država, ali nije preuzela odgovornost, ističe dpa.

BONUS VIDEO: Eksplozija u pešačkoj zoni u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar