Michele Marchand
Michele Marchand Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuskinja Mimi Marčand uhapšena je zbog sumnje da je platila Zijadu Takedinu da povuče iskaz o korupciji bivšeg šefa države Nikole Sarkozija.

Mimi Marčand (74) je jedna od najmoćnijih ličnosti u francuskim medijima i nosi nadimak „kraljica paparaca“. Ona je nedavno uhapšena zbog sumnji da je potplatila Zijada Takedina da povuče tvrdnju da je bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi dobio sredstva za kampanju od pukovnika Gadafija. Marčand je zaposlena u časopisu „Paris Match“, koji je objavio intervju sa Takedinom.

Ona je nedavno privedena, a njen stan je po nalogu sudije pretražen.

Foto:EPA-EFE/Julien de Rosa

Novinar Fransoa de Labar je takođe priveden, ali je u četvrtak uveče pušten bez optužbi.

Mimi blisko sarađuje sa velikim brojem bogatih i moćnih ličnosti iz sveta politike i zabave, uključujući predsednika Emanuela Makrona i njegovu suprugu Brižit.

Marčand i de Labar su bili glavni organizatori intervjua sa jednim od glavnih svedoka protiv Sarkozija – Ziajdom Takedinom, u kojem je povukao navode protiv bivšeg šefa države.

Sarkozi negira da je primao sredstva od Gadafija i ističe „da je istina napokon otkrivena“, nakon što je Takedin povukao svoj iskaz. Takedin je, inače, ujak Amal Kluni – advokata za ljudska prava i supruge čuvenom glumca Džordža Klunija.

Foto:EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Pre povlačenja iskaza, Takedin je tvrdio da su kofere sa pet miliona evra dostavljali šefu kabineta Nikole Sarkozija 2006. i 2007. godine.

Prema francuskom zakonu, ovo bi moglo biti krivično delo neovlašćenog svedočenja.

U martu je Sarkozi proglašen krivim za širenje uticaja i izrečena mu je trogodišnja zatvorska kazna zbog pokušaja da utiče na sudiju, kako bi dobio informacije u slučaju, a Marčand je u prošlosti blisko sarađivala sa Sarkozijevom suprugom Karlom Bruni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar