Pucnjava skola Micigen
Mičigenu Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Tinejdžer iz američke savezne države Mičigen uhapšen je zbog sumnje da je planirao da izvede masovni napad na sinagogu, navodi se u krivičnoj prijavi podnetoj protiv njega.

U prijavi se optužuje Šon Pijetila (19) da je pretio da će da povredi nekoga.

Specijalni agent FBI Rajan Roski rekao je u žalbi da je Pijetila pokazao kroz Instragram poruke njegovu neonacističku ideologiju, antisemitska verovanja, suicidne ideologije, podršku masovnim ubicama koji su imali iste ideje, i nameru da kopira njihove akcije, preneo je list „Hil“.

U tužbi se navodi da je Pijetila posebno rekao da se divi Brentu Tarantu, koji je izveo masovnu pucnjavu u džamijama na Novom Zelandu 2019. godine, kada je ubio više od 50 ljudi.

Istražitelji su prikupili sa njegovog naloga na Pinterestu objave u kojima su bile nacističke slike i koje su bile povezane sa masovnim ubicama.
FBI je u petak izvršio pretres njegovog stana i uhapsio ga.

On je tokom ispitivanja rekao da to jeste njegov nalog, ali da nije nameravao da izvrši masovna ubistva, kako se navodi u tužbi.

Policajci su pronašli sačmaricu, pušku, pištolj, municiju, šaržere, više noževa, pancire, crvenu i belu nacističku zastavu, gas masku.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom pretraživanja njegovog telefona, otkriveno je da je imao belešku koja se tiče sinagoge u Ist Lansingu, u Mičigenu.

U belešci se navodi 15. mart 2024. godine, kada će biti pet godina otkako je Tarant izvršio napade u gradu Krajstčerč, a pominju se i improvizovane bombe, Molotovljevi kokteli i razno oružje.

Pijetila je rekao istražnim organima da je planirao da uzme sačmaricu, izvrši samoubistvo i napiše oproštajnu poruku na svom telefonu.

BONUS VIDEO: Crni bilans pucnjave u Japanu: Ubijene tri osobe, napadač se zabarikadirao u zgradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar