Foto: REUTERS/George Mulala/Guliver

Mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je da su danas francuske vlasti uhapsile Felitien Kabuga - koji je bio jedan od najtraženijih begunaca na svetu, za kojeg se sumnja da je bio vodeća ličnost u genocidu 1994. protiv Tutsija u Ruandi.

Glavni tužilac Mehanizma Serž Bramerc je izjavio da hapšenje Kabuge podseća da odgovorni za genocid mogu biti izvedeni na odgovornost, čak 26 godina nakon njihovih zločina.

“Naše prve misli moraju biti sa žrtvama i preživelima genocida u Ruandi. Zagovaranje u njihovo ime neizmerna je profesionalna čast za celu moju kancelariju. Što se međunarodne pravde tiče, hapšenje Kabuge pokazuje da možemo uspeti kada imamo podršku međunarodne zajednice”, nave je Bramenrc.

Ovo hapšenje, kako je dodao, počast Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje je uspostavilo Mehanizam za nastavak procesuiranja ratnih zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Bramerc je zahvalio Francuskoj i njenim organima za sprovođenje zakona, posebno Centralnom uredu za borbu protiv zločina protiv čovečnosti, genocida i ratnih zločina i Kancelariji prokuranskog generala iz pariškog Cour d’Appel-a. Ovo hapšenje ne bi bilo moguće bez njihove izuzetne saradnje i veštine, naveo je tužilac.

Foto: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Pomenuo je i druge partnere čiji su doprinosi bili neophodni, uključujući agencije za sprovođenje zakona i tužilaštvo iz Ruande, Belgije, Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Austrije, Luksemburga, Švajcarske, Sjedinjenih Država, EUROPOL-a i INTERPOL-a.

Kabuga je optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom Ujedinjenih nacija za Ruandu 1997. godine po sedam tačaka optužnice za genocid, saučesništvo u genocidu, direktno i javno podsticanje na genocid, pokušaj vršenja genocida, zavjera na počinjenje genocida, progon i istrebljenje, a sve u vezi sa zločinima počinjenim tokom genocida 1994. godine protiv Tutsija u Ruandi.

Po okončanju odgovarajućih procedura prema francuskom zakonu, očekuje se da Kabuga bude izručen i smešten u pritvor Mehanizma u Hagu, u Holandiji, gde će mu se suditi.

Francuska policija uhapsila je Kabugu u sofisticiranoj, koordinisanoj operaciji, uz istovremeno pretresanje na više lokacija, navodi se u saopštenju Mehanizma.