Foto: Shutterstock

Više od sto delfina pronađeno je mrtvo u Brazilu usred istorijske suše koja je pogodila zemlju i rekordno visokih temperatura vode, koje su prelazile 38 stepeni.

Uginuli rečni delfini su pronađeni u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, saopštio je Mamiraua institut, istraživačka ustanova pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Institut je naveo da je tako veliki broj uginulih jedinki neobičan i da uzrok mogu da budu rekordne temperature vode, kao i suša, prenosi N1.

“Još je rano da bi se odredio uzrok ovako ekstremne pojave, ali prema mišljenju naših eksperata sigurno je povezana sa sušnim periodom i visokim temperaturama u jezeru Tefe, koje su na nekim mestima prelazile 39 stepeni Cenzijusa“, saopštio je institut, a preneo CNN Brazil.

PROČITAJTE JOŠ:

Reka Amazon, koja je najveći vodotok na svetu, trenutno se nalazi u sušnoj sezini, što posebno pogađa više vrsta životinja koje zavise od nje.

Aktivisti i istraživači pokušavaju da spasu preživele delfine, tako što će ih iz laguna i jezeraca premestiti na obode glavnog toka reke gde je voda hladnija, preneo je CNN Brazil. Međutim, operacija nije nimalo laka, s obzirom na izolovanost područja.

“Prebacivanje rečnih delfina u druge reke nije bezbedno zato što je potrebno proveriti toksine i viruse koji su prisutni pre nego što se životinje puste“, rekao je Andre Koeljo, istraživač u Mamiraua institutu.

BONUS VIDEO: Nakon što je ulovljen morski pas kod Herceg Novog: Stručnjak pojašnjava ima li opasnosti od napada ajkula na Jadranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar