Foto: Shutterstock

Medvedica koja je juče pronađena u teškom stanju u Bjelovićima kod Kreševa kako u kamenolomu nepomično leži, uginula je danas uprkos naporima veterinara da je spase. To je za portal Klix.ba potvrdio Zoran Čegar, načelnik uniformisane policija FUP-a koji je bio i član tima za spasavanje ove životinje.

Nakon što je pronađena, medvedica je prebačena u prostorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu gde je i uginula.

„Medvedica je uginula danas u 18:05 sati i mi smo je jutros rano ovde dovezli, ali nažalost bilo je kasno. Ujutro je obdukcija i znaće se tačno koji je uzrok, ali se sumnja na trovanje jer svi znakovi upućuju na to“, kazao je Čegar.

Uz medvedicu su pronađena i dva mladunčeta, a Čegar nam je kazao da su zbrinuta i dobrog zdravstvenog stanja.

Podsećamo, medvedici je juče hitnom intervencijom volonterski tim Veterinarskog fakulteta u Sarajevu zajedno s kolegama s Poljoprivrednog fakulteta pružio pomoć, ali ni nakon toga prognoze nisu bile dobre iako su se svi koji su učestvovali u toj misiji spašavanja nadali najboljem.

Ranije u razgovoru za Klix.ba doc.dr Vedad Škapur koji je bio u tom timu, kazao je da su se i ranije dešavala uginuća medveda oko Kotor Varoši te je i on sumnjao na trovanje.

„Strah nas je da se ne radi o nekom trovanju, da nisu u pitanju neki pesticidi koji se sad u vremenu špricanja voća koriste. U Federaciji BiH nije regulisan status interventnog tima koji bi se bavio našim nacionalnim blagom, divljim zverima. Mi smo, profesori s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta tražili da se to formira, nadamo se da će se to usvojiti“, kazao je tom prilikom Škapur.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare