Foto: Shutterstock

Napori da se širom sveta sprovede vakcinacija dece protiv smrtonosnih bolesti kao što su boginje i difterija počela je da se ubrzava 2022. godine nakon istorijskog zastoja izazvanog pandemijom kovida-19, pokazuju najnoviji podaci koji su danas objavile Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Ubrzanje vakcinacije dece nije ujednačeno, jer velike zemlje sa nižim i srednjim standardom poput Indije i Indonezije statistički maskiraju probleme koji postoje u mnogim manjim i siromašnijim zemljama, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

U 2022. godini, 20,5 miliona dece je propustilo jednu ili više obaveznih vakcinacija, što je manje nego 2021. godine kada je dečije vakcinacije propustilo 24,4 miliona mališana.

Podaci o vakcinisanju dece protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja su objavljeni na osnovu istraživanja sprovedenih u 183 zemlje.

Pročitajte još...

Na globalnom nivou, stopa pokrivenosti dece vakcinama bila je 86 odsto pre pandemije i 84 odsto tokom 2022. godine.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da su brojke „ohrabrujuće“, ali je naglasio da zabrinutost ostaje zbog činjenice da su najranjiviji ostavljeni bez zaštite.

BONUS VIDEO Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar