Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore ublažili su epidemiološke mere u nekoliko opština, a u celoj zemlji maturantima se omogućava redovno pohađanje nastave u školama.

Širi se broj gradova u kojima sve vaspitno obrazovne ustanove počinju regularno da rade. Tako se od 12. do 16. aprila omogućava redovan rad vrtića, škola i fakulteta i to u: Ulcinju, Bijelom Polju, na Cetinju i u Baru. Od ranije, nastava se redovno pohađa u Plavu, Gusinju, Petnjici, Herceg Novom, na Žabljaku, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Tuzima, Budvi, Rožajama.

Što se opštih mera na teritoriji cele države tiče, od subote, 10. aprila omogućava se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takođe, od 10. aprila luke će ponovno biti otvorene za prijem kruzera i njihovih putnika.

Uslov za ulazak stranaca su negativan PCR test koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata ili uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana ili uz dokaz da su najmanje sedam dana pre ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove.

Podseća se da crnogorski državljani i državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije ulaze u zemlju bez ikakvog uslovljavanja.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je na pres konferenciji da je obezbeđeno oko 600.000 doza vakcine do kraja juna, što je dovoljno za vakcinaciju 300.000 stanovnika.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Radica Raičević je saopštila da je 35.990 građana primilo prvu dozu, a njih 6.282 drugu dozu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar