Foto:profimedia

Često se u svetskim medijima provlače priče o aktivnostima najmoćnijih narko bandi i grupa u Latinskoj Americi i njihovim bosovima. Osim što predstavljaju ogroman problem za svoje države, oni takođe često ratuju između sebe, što dovodi nedužne ljude u opasnost. Osim kartela u Meksiku i Kolumbiji, kao izuzetno brutalne, opasne i dobro organizovane mafijaške grupe spominju se one u Japanu, Italiji, Izraelu, Rusiji i Albaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Kartel Sinaloa u Meksiku

Najveća banda u Meksiku je ona sa sedištem u saveznoj državi Sinaloa, po kojoj je kartel i dobio ime. Vođa im je bio Hoakin Guzman Loera, koji je poznat po nadimku El Čapo. Dok je on bio na čelu kartela, ova grupa je bila poznata brutalnosti i nasilju. Više puta je bežao iz zatvora, a onda je 2019. godine osuđen na doživotnu robiju u SAD-u.

Ovaj kartel krijumčari kokain, marihuanu, metamfetamin i heroin, kopnom ili kroz tunele u SAD, često preko Arizone, prenosi Gardijan. Aktivni su i u meksičkim državama Donja Kalifornia, Durango, Sonora i Čivava.

Foto:EPA-EFE/JOSE MENDEZ

Halisko – Nova generacija

Ovaj kartel zauzima teritoriju na zapadu, uglavnom region Tjera Kaljente. Osnovan je 2010. godine i važi za najagresivnijeg konkurenta kartelu Sinaloa. Ova grupa je jedna od najdominatnijih u zemlji i njena imovina vredi više od 20 milijardi dolara.

Kartel predvodi Ruben Oseguera, poznat i kao El Menčo, bivši policajac koji je najtraženiji čovek u Meksiku. Kartel Halisko je jedan od glavnih distributera sintetičkih droga na tom kontitentu. Reputaciju je stekao zbog niza napada na snage bezbednosti i brojne zvaničnike.

Jamaguči-gumi iz Japana

Najveća japanska grupa Jakuza, Jamaguči ima svoju bazu u gradu Kobeu, odakle i potiče. Njeni članovi se bave trgovinom drogom, oružjem, nekretninama, kockanjem, reketima… Uključeni su i u manipulacije na berzama. Važe za jednu od najvećih kriminalnih organizacija na svetu. Prema podacima Nacionalne policijske agencije, imala je oko 8.200 aktivnih članova krajem 2020. odine.

Ova grupa je dobila ime po svom osnivaču Harukiju Jamagučiju i njeno poreklo se može pratiti od radničkog sindikata na pristaništu u Kobeu. Članovi važe za najbogatije gangstere na svetu, koji godišnje zarađuju milijarde dolara.

Solntsevskaja Bratsva iz Rusije

Izraz „ruska mafija“ opisuje niz kriminalnih bratstava od kojih je najveća iz okruga Solntsevo na periferiji Moskve. Poznato je da ta grupa ima veze sa Semionom Mogievičem, jednim od najmoćnijih kriminalaca.

Ovu bandu je osnovao krajem 1980-tih godina Sergej Mihailov, bivši konobar okji je odslužio zatvorsku kaznu zbog prevare. Banda je regrutovala lokalne nezaposlene, agresivne mladiće. Okrug Solntsevo je strateški lociran u blizini auto-puta M3 koji vodi ka Ukrajini, kao i međunarodnog aerodroma Vnukovo. Grupi je to značilo da se uljuči u uvoz automobila.

Krajem 1990-tih, ova banda je počela da se useljava u bankarski sektor, što im je omogićilo da operu svoj novac, kao i da se približe oligarsima. Tokom te decenije, banda je poslala svoje ljude u SAD. Grupa je bila aktivna i u Izraelu, najviše preko pranja novca. SAD su svojevremeno objavile da ova grupa nastavlja reketiranja pod zaštitom FSB-a.

Foto:printscreen/mafia.wikia.org

’Ndrangeta u Italiji

Ova mafijaška grupa iz Kalabrije je zasenila obližnju sicijansku Koza Nostru i napuljusku grupu Kamora i postala je jedna od najvećih na svetu. ‘Ndrangeta je poznata je poznata najviše po trgovini kokainom. Američki diplomata je procenio da su aktivnosti krijumčarenja, iznude i pranja novca ove grupe, činile najmanje tri odsto italijanskog BDP-a u 2010. godini.

Prema podacima italijanskog Eurispes instituta, ‘Ndrangeta zarađuje 300-350 miliona evra nedeljno od trgovine drogom. Poznati su i po otmicama radi otkupa, od čeka su inkasirali milione dolara. Procenjuje se da su za 30 godina kidnapovali skoro 700 ljudi. Ova grupa se takođe infiltrirala u sektor nekretnina i javnih radova.

Porodica Abergil iz Izraela

Grupa Abergil je jedna od najvećih svetkih izvoznka ekstazija u SAD i u druge krajeve sveta, a poznati su i po kockanju i proneveri, kao i pranju novca, iznudama i ubistvima. Grupu je predvodio Jakov Abergil sve do svoje smrti 2002. godine, a potom je grupa prešla u ruke Isaka Abergila i njegove braće Meira i Avrama.

Smatrani su jednom od šest glavnih ćelija organizovanog kriminala u Izraelu, i jednom od 40 najvećih svetskih uvoznika droga u SAD. Prema izraelskoj policiji, ova porodica je bila na vrhuncu moći u junu 2004. godine. Organizacija je vodila 37 kompanija, imali su 38 stanova i 56 automobila.

Albanska mafija

Albanska mafija je izraz koji se koristi za kriminalne aktivnosti grupe sa sedištem u Albaniji ili čiji su članovi etnički Albanci. Aktivni su u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, kao i na Bliskom istoku i Aziji.

Albanska mafija učestvuje u raznim kriminalnim poduhvatima, uključujući trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Priča se da kontrolišu veliki deo veleprodajnog tržišta kokaina u Evropi i izgleda da su primarni distributeri kokaina u raznim evropskim centrima za narkotike.

Samo u Albaniji ima preko 15 mafijaških porodica koje dominiraju. Najmoćnije su Halka, Kerkiku Cauši, Kakami, Šehu i Hasani. Često se ukazuje na jaku vezu između političara i albanskih mafijaških porodica.

BONUS VIDEO: Najokrutnije bande Latinske Amerike – jači i od države

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar